Epis Azuli

Encyclopedia - Cappicië

Algemene Informatie:

Encyclopedia - Beschrijving

vlag1

Introductie

Cappicië is een vogelvrije staat direct ten noorden van Epis Azuli. Het land bestaat uit een groot moeras gevormd uit een grote rivierdelta met talloze meren, baaien en kronkelige schiereilanden. De kust is bezaaid met talloze kleine en grotere rotseilanden die de Cappicische Eilanden worden genoemd. Tussen de eilanden liggen vele zandbanken en riffen, wat de hele kustregio tot een labyrint maakt voor eenieder die niet elke vaargeul op zijn duimpje kent.

De geografische complexiteit van Cappicië maakt het tot een gebied waar het zeer moeilijk is gezag en orde te vestigen. Van oudsher is het een schuilplaats voor piraten, kapers en bandieten. Talloze naties en rijken hebben gepoogd de piraten te verdrijven en er een permanent gezag te vestigen. Dit bleek evenwel onmogelijk aangezien de regio onleefbaar is voor een beschaafde samenleving. Om te overleven moet wel geroofd en geplunderd worden.

Cappicië telt talloze havenstadjes, maar heeft maar één stad die zich opgeworpen heeft als het belangrijkste centrum van het land en ook een groot formaat heeft. Gelegen aan het uiteinde van een waterarm die tot in het geografische centrum van Cappicië reikt is de stad Penitenza ook in letterlijke zin het centrum van Cappicië. In vroegere tijden, wanneer Cappicië door een andere mogendheid werd bezet, fungeerde Penitenza in de meeste gevallen als hoofdstad, waardoor de stad de beste infrastructuur heeft een ook de betere gebouwen en architectuur. Deze eerdere pogingen om de stad tot bestuurscentrum te maken kon alleen gedaan worden door de hele bevolking te deporteren of te doden, maar vrijwillige vestigers waren er weinig, zeker doordat in zo'n situatie het stadje het doel werd van plunderingen en overvallen, aangezien de bandieten en piraten het niet meer als vrijplaats beschouwden. Het kwam zelfs voor dat de nieuwe bewoners uit noodzaak zelf vervielen tot piraterij.

De overigen havensteden verschillen sterk in grootte en status en zij concurreren dan ook hevig met elkaar. Zelfs Penitenza is in tijden overvleugeld door een van de andere steden. Enkele van deze steden zijn Ashgingis, Mal Izi, Havuis, Nepu, Nuemivu en Vassoa. In het verleden hebben deze steden elkaar ook regelmatig bevochten, waarbij grote delen van de bevolking werd afgeslacht of vluchtte en de stad in brand gestoken werd. Al met al heeft dit de ontwikkeling en de groei van de steden, en daarbij ook die van Cappicië, erg belemmerd.

De sterkste claim op Cappicië komt van Epis Azuli, dat niet alleen veel te lijden heeft onder de piraten, maar ook er het meest direct aan grenst. Epis Azuli heeft de regio ook het vaakste en het langste bezet. In de annalen staat Cappicië dan ook vermeld als het prinsdom Cappice.

Al met al is Cappicië een probleemregio waar geen oplossing voor is. In tijden van oorlog bleken naties al snel bereid een akkoord te sluiten met de piraten. In ruil voor immuniteit in de havens van de natie vielen de piraten specifiek bepaalde schepen aan. Dit was meestal alleen mogelijk als er een sterke leider onder de piraten was die een grote piratenvloot onder zijn beheer had. Deze leider bekleedde zich van oudsher met de titel Voivode, welke afkomstig was van het oorspronkelijke volk dat in de moerassen woont. Soms waren er meerdere Voivodes, maar gewoonlijk bestreden deze elkaar om de oppermacht.

vlag2

Economie

De Cappicische economie draait vooral om handel en in mindere mate om visserij, de laatste vanwege de last die er snel is met de Azuli vissers en het feit dat de eigen wateren ongeschikt zijn voor grootschalige visserij. Het meeste voedsel wordt geïmporteerd via handel uit alle windstreken. Ook al vormt de piraterij een veel voorkomend activiteit in Cappicië, deze belemmert de gewone handel allerminst. Door het gebrek aan een centrale regering kennen de Cappicische handelaren geen beperkingen.

Het enige probleem waar ze voor komen te staan is hoe zichzelf te onderscheiden van de piraten, aangezien Cappicië geen officiële vlag heeft. Bij onderlinge afspraak heeft men enkele eeuwen geleden een eigen vlag bedacht voor het 'onafhankelijke' Cappicië, hoewel men de vlag eerder als een handelsvlag gebruikt. De piraten voeren een vergelijkbare vlag, maar dan in andere kleuren. Het probleem blijft echter dat de vlag soms ook gebruikt wordt door piraten in de nabije wateren van Cappicië om buitenlandse marineschepen te misleiden. Om die reden houdt de Azuli marine simpelweg elk verdacht schip aan een reikt het tijdsgebonden vrachtbrieven uit opdat de handelsschepen niet onnodig lang worden opgehouden. Het misbruik van de piraten heeft binnen Cappicië al meerdere malen geleid tot strijd tussen de kooplieden en de piraten. De eerste willen de laatsten tolereren (hoewel ze eigenlijk niet veel keus hebben) als ze geen misbruik maken van de vlag.

Al met al is er in Cappicië naast de illegale handel van de piraten ook veel legale handel. De moerassen herbergen vele grondstoffen zoals medicinale kruiden, kleurstoffen en allerlei fauna met bijzondere eigenschappen. Hoewel een deel hierbij deels illegaal over land wordt verhandeld leveren deze producten in het buitenland veel meer op. Vanwege de ongecontroleerde handel is Cappicië ook een bron van witwaspraktijken doordat de piraten hun waren gewoon aan de reguliere handelaren en kooplieden kunnen verkopen. In feite is het de piraterij die de normale handelaren in staat stelt voldoende inkomsten te genereren en genoeg voedsel te importeren voor de bevolking.

Een laatste bron van inkomsten komt uit het verhuren van schepen en soldaten aan buitenlandse mogendheden. Cappicië is ongebonden en kent geen staand leger of vloot. Er is nauwelijks sprake van een nationaal gevoel. Zodoende is het de Cappiciërs vrij om zich te verhuren als marinier of soldaat. Beroemde eenheden zijn het Ashgingis Korps, de Nepotische Garde en het Mal Izi Regiment.

Bevolking

Cappicië bevat de meest diverse bevolking van heel Thalassa. Tenminste, dat geldt vooral voor de bevolking langs de kust. In de havenstadjes aldaar zijn lieden uit alle windstreken neergestreken om te ontsnappen aan een slecht leven in een ander land of problemen en anderzijds die hen gedwongen heeft elders hun fortuin te zoeken. Een groot deel omvat criminelen en ex-slaven, hoewel het al meerdere generaties geleden kan zijn en niet allen zijn bij hun professie gebleven. Slavernij is sowieso een heikele kwestie in Cappicië om die reden vanwege de weerzin van de families die afstammen van slaven.

Buiten de kustgebieden leeft de oorspronkelijke bevolking van de kustdelta. Hoewel van die oorspronkelijkheid eigenlijk geen sprake is hebben ze over de eeuwen wel hun eigen cultuur en taal ontwikkeld. Over het algemeen wordt de oostelijke helft van Cappicië veelal Carcassië genoemd en dit volk Carcassiërs. Zelf noemen ze zich Carcassu. Een deel van hen woont over de grens in de hoop te ontsnappen aan het armzalige bestaan in de uitgestrekte moerassen. Een deel van de Carcassiërs woont ook in de havensteden, maar het merendeel leeft verborgen in de rivierdelta.

In het zuidwesten is de bevolking van oorsprong Azulisch, hoewel hier ook veel vermengd is.

Al deze invloeden zorgen er ook voor dat er talloze talen en dialecten in Cappicië worden gesproken. Twee talen voeren echter de boventoon en dat zijn het Azulisch en het Carcassisch. De eerste doordat Cappicië veel te maken heeft met dit grote buurland en doordat het land zelf het langste en veelvuldigste is overheerst door Epis Azuli.

De omvang van de bevolking van Cappicië is onbekend. De schattingen lopen uiteen van 500.000 tot enkele miljoenen, maar men is het erover eens dat het land dunbevolkt is door gebrek aan landbouwgrond en andere inkomsten om de bevolking voldoende van voedsel te voorzien.

Historische achtergrond

Cappicië is niet altijd het ondoordringbare moeras geweest dat zij nu is. Tot de 61e eeuw was de rivierdelta veel kleiner en waren en voldoende brede doorgangen voor veilige zeevaart. Als monding van verscheidene grote rivieren vestigden zich hier al heel vroeg de eerste overzeese Dardaanse koloniën in het begin van het 5e millennium. De tweede stadstaten Phenicion en Mykalon waren rijk en machtig. De regio noemden zij Punica.

Geleidelijk over de eeuwen slibde de rivierdelta verder dicht en ook de rotseilanden voor de kust groeiden aaneen. Punica was een belangrijke provincie voor het Imperium Laudanum, maar het dichtslibben van de delta bemoeilijkte de handel en de havens werden slechter bereikbaar, waardoor zij macht en rijkdom verloren. De volksverhuizingen rond het einde van het 6e millennium en het verval van het Imperium Laudanum verzwakte Punica nog meer. De steden werden zelfs enkele keren veroverd en geplunderd. Toch bleven ze erg strategisch gelegen. Toen het Vierde Rijk van Epis Azuli in opkomst kwam raakte Punica ook betrokken bij de strijd en zij verzetten zich hevig tegen de expansie door als vrijhaven voor smokkelaars te dienen. Dit leidde ertoe dat in de 62e eeuw de twee steden werden aangevallen. Phenicion en Mykalon werden verwoest en de bevolking als slaven afgevoerd.

Hierna verloor het Vierde Rijk de delta enige tijd uit het oog tot een Keizer het gebied verhief tot Prinsdom als beloning voor een van zijn vazallen. De nieuwe Prins, die zijn nieuwe vorstendom Cappice noemde, kwam er echter achter dat de kustwateren slecht bevaarbaar waren en smokkelaars en piraten er hun basis hadden gevestigd. Hij trok vrij succesvol ten strijde. Zijn schepen konden nog voldoende manoeuvreren en het moerasland was niet overal goed doorgedrongen. Het volledig uitroeien van de smokkelaarnesten en piraten bleek een onmogelijke taak, hoewel het voor de Prinsen de enige bron van inkomsten zou blijken, want het land was nauwelijks bruikbaar voor landbouw of veeteelt en alleen in de handel en visserij had enig perspectief. De Prinsen van Cappice putten zich dan ook snel uit. Zij gingen bankroet of stierven uit.

Cappicië werd daarna al snel een weinig gewilde beloning. Een Prins werd zelfs afvallig en werd piraat om te kunnen overleven. Gedurende korte periodes was het land zelfs zonder heerser en tierde de misdaad welig tot de Keizer een nieuwe Prins benoemde. Dit verergerde na de val van het Vierde Rijk. De nieuwe machthebbers in de kustlanden, het Dardaanse Rijk, waren ook niet bij machte de situatie te verbeteren. Het kost teveel geld en mankracht om de regio te beheersen, terwijl het niets opleverde. Toch bleef men pogingen doen, ook na de val van het Dardaanse Rijk en de komst van het Vijfde Rijk van Epis Azuli.

In de eerste vijftig jaar van het bestaan van het Vijfde Rijk liet Epis Azuli Cappicië voor wat het was. De delta was niet bevrijd, maar simpelweg opgegeven door de zich terug trekkende Laudanen. Epis Azuli zelf had enige tijd nodig om haar nieuwe staatsvorm op te zetten en de nieuwe verhoudingen vast te leggen binnen de grote natie. Eenmaal bevrijd van het Laudaanse juk tierde de piraterij weer welig in Cappicië. Landvoogd Valdomir Alves Balamuri organiseerde in 7614 (259) een campagne om de piraterij uit te roeien. Het ging niet zo makkelijk als gehoopt, maar vier jaar later was er van piraterij geen sprake meer. Alves Balamuri wilde een nieuw gezag vestigen, maar doordat de bevolking zich verspreid had of naar het binnenland was gevlucht zag hij hier weinig in. Hij besloot het aan een latere opvolger over te laten.

Pas in 7672 (317), toen de Cappicische piraterij al enige tijd weer voor veel ongemak zorgde besloot Landvoogd Cauis Felargis Vornun dat het tijd werd dat Cappicië weer een volwaardig deel werd van Epis Azuli. Hij zette ambitieuze plannen uiteen en begon een nieuwe schoonmaakactie tegen de piraten. Zijn methoden en de wijze waarop hij grote hoeveelheden geld uit gaf zorgde voor veel politieke wrevel. Een politiek gevecht ontstond tussen Felargis Vornun en zijn rivaal Gabres Nisurni, die het zinvoller vond om de binnenlanden beter te integreren dan het geldverslindende monster dat de hopeloze campagne in Cappicië was. Zo ging de campagne met horten en stoten van start. Felargis Vornun wist evenwel toch zijn ideeën door te drukken en in 7681 (326) bezette een grote vloot en legermacht Cappicië en werd een gouverneur-generaal benoemd. De bezetting leverde al snel grote problemen op en elf jaar later was de Landsraad de ambities van Felargis Vornun zat en werd de bezetting opgeheven na duizenden doden en gewonden en grote materiële en financiële schade geleden te hebben.

Dit betekende niet het einde van de Cappicische ambities. Landvoogd Felun I Amargon Colomori hervatte de Cappicische bezetting in 7710 (355). Deze keer begon hij kleinschalig door de belangrijkste havensteden te veroveren en geleidelijk aan de machtsposities uit te breiden. Desondanks bleef het een controversieel beleid. Desondanks was het succesvol. Deze keer hield men het geweld tot een minimum en probeerde men de bevolking voor zich te winnen. Voor ruim 50 jaar werd dit beleid nagevolgd, ondanks tegenslagen en pogingen tot opstand. Onder de regering van landvoogd Carmeto Sarves Pallente besloot deze tot een ander beleid. Onderdrukking en geweld keerden weer terug en dit bleek direct een negatief effect te hebben. Het aantal aanslagen en opstanden namen snel toe en het Azulische leger verloor haar grip op het binnenland. Sarves Pallentes opvolger maakte een groter fiasco van de Cappicische bezetting en had in 7785 (430) geen andere keus dan de bezetting op te geven. Ondanks zijn falen wist hij door sluw en snel te handelen aftreden te voorkomen en de schuld af te schuiven op zijn voorganger.

Na de twee mislukte pogingen om Cappicië tot een vast deel van Epis Azuli te maken waagden hierna de landvoogden zich er niet meer aan. Een laatste poging vond plaats in 7921 (566) toen landvoogd Vitalis II Melchor Toscani vanwege toenemende brutaliteit van de piraten besloot dat het anders moest en net als Amargon Colomori de havensteden bezette. In begin was hij erg succesvol, wat hem een tweede termijn opleverde. Hij zette echter te snel door naar het binnenland en de bezetting veranderde in een guerrillaoorlog. De aanvoer van soldaten was problematisch door de moeilijk begaanbare zeewateren en Melchor Toscani werd gedwongen af te treden. Een politiek gevecht ontstond over de aanpak van Cappicië. Men was het er allemaal over eens dat de Cappicische kwestie toch eens opgelost moest worden, maar over de methode was veel debat. Verscheidene landvoogden kregen de kans om iets te proberen, maar de meningen wisselden hevig waardoor de landvoogden geen stabiele steun hadden voor hun beleid. In 7935 (580) hakte landvoogdes Eliaze II Themisto Milani tenslotte de knoop door en besloot de bezetting helemaal op te geven. Er bleef ruzie over het beleid aangaande Cappicië, maar niemand heeft zich sindsdien gewaagd aan een nieuwe poging.

Prinsen en Voivodes van Cappicië

Om onderscheid te maken tussen overheersing, anarchie en zelfbestuur is het overzicht onderverdeeld. Indien er geen duidelijk aanwijsbaar staatshoofd was, is dit gedefinieerd als anarchie, hoewel het onderscheid tussen burgeroorlog en gebrek aan centrale regering niet altijd eenduidig is. Ook is niet aangegeven of Cappicië een militair protectoraat was, omdat er in die gevallen geen officiële bestuurder was en Cappicië staatsrechtelijk onder de jurisdictie van het staatshoofd van het overheersende land viel. Alleen onder Azulische overheersing werd de heerser aangeduid als Prins. In alle andere gevallen was de officiële titel Voivode, wat equivalent aan Prins is.

Azulische heerschappij (6415-7093)

HUIS [6415-6713]
6415-6439 Ucires I
6439-6460 Cunern I
6460-6495 Phelipe I
6495-6503 Kassendre I
6503-6518 Phranxesce I
6518-6553 Aigialeia I
6553-6584 Vesuvia I
6584-6604 Phelipe II
6604-6619 Aigialeia II
6619-6626 Ucires II
6626-6627 Aigialeia III
6627-6647 Cunern II
6647-6692 Vesuvia II
6692-6709 Phranxesce II
6709-6713 Ucires III
HUIS VARGOS ANASAZI [6713-6870]
6713-6720 Lysendre I
6720-6753 Kassendre II
6753-6763 Kassendre III
6763-6790 Igrelle I
6790-6808 Phranxesce III
6808-6830 Celestia I
6830-6831 Cunern III
6831-6837 Cures I
6837-6862 Igrelle II
6862-6866 Lysendre II
6866-6870 Vesuvia III
HUIS [6870-6961]
6870-6892 Vesuvia IV
6892-6907 Phelipe III
6907-6947 Phelipe IV
6947-6955 Cunern IV
6955-6960 Cures II
6960-6961 Igrelle III
HUIS [6961-7093]
6961-6986 Igrelle IV
6986-7002 Ucires IV
7002-7004 Cures III
7004-7021 Celestia II
7021-7023 Lysendre III
7023-7034 Kassendre IV
7034-7081 Ucires V
7081-7093 Nikendre

Zelfbestuur (7534-7614)

7534-7547 Catalin I Naonoan
7547-7554 Mircea Vusaneru
7554-7562 Valeriu I Geza Barbu
7562-7564 Lizuca Geza Barbu
7564-7569 Dumitru I Geza Barbu
7569-7587 Celestina I Vusaneru
7587-7612 Catalin II Vusaneru
7612-7614 Madalina Vusaneru

Zelfbestuur (7618-7644)

7618-7629 Valerica I Geza Barbu
7629-7641 Catalina Vusaneru
7641-7644 Dumitru II Geza Barbu

Zelfbestuur (7651-7672)

7651-7657 Valerica II Geza Barbu
7657-7658 Marilena Geza Barbu
7658-7672 Cuizad Flaviu

Zelfbestuur (7697-7703)

7697-7698 Anghel (Geza Barbu)
7698-7701 Ion Vigui
7701-7702 Marica Laurentiu
7702-7703 Autean Fandu

Azulische heerschappij (7710-7785)

HUIS KIROLINIUN MEROVI [7710-7785]
7710-7732 Phelipe V
7732-7733 Phelipe VI
7733-7760 Phelipe VII
7760-7764 Phelipe VIII
7764-7785 Kassendre V

Zelfbestuur (7785-7819)

7785-7792 Calin Mihai
7792-7798 Narcisa Mihai
7798-7803 Corina Mihai
7803-7806 Zaharia Mihai
7806-7814 Easu Horatiu
7814-7819 Anivu Vocula

Carcassische heerschappij (7840-7884)

7840-7866 Lilian Imdiagui
7866-7884 Andrei Imdiagui

Zelfbestuur (7891-7913)

7891-7899 Matei Hesh
7899-7913 Valeriu II Xellas

Azulische heerschappij (7921-7935)

HUIS [7921-7935]
7921-7933 Celestia III
7933-7935 Celestia IV

Zelfbestuur (7942-7985)

7942-7964 Sunean Eriniavu
7964-7968 Dumitru III Ploaiescu
7968-7972 Niviatu
7972-7977 Ruxandra
7977-7980 Simu Trandafira
7980-7982 Dumitru III Ploaiescu
7982-7983 Simu Trandafira
7983-7985 Dumitru III Ploaiescu

 


6375-6439
6401-6460
6425-6495
6446-6503
6471-6518
6494-6553
6520-6584
6539-6604
6560-6619
6563-6626
6590-6627
6590-6647
6615-6692
6658-6709
6690-6713

6673-6720
6696-6753
6719-6763
6725-6790
6746-6808
6765-6830
6788-6831
6812-6837
6834-6862
6853-6866
6855-6870

6831-6892
6854-6907
6878-6947
6903-6955
6930-6960
6932-6961

6929-6986
6950-7002
6976-7004
6956-7021
6979-7023
7003-7034
7026-7081
7052-7093

 

7485-7547
7506-7554
7505-7562
7530-7564
7536-7569
7531-7587
7554-7612
7577-7614

 

7564-7629
7602-7665
7590-7644

 

7614-7657
7622-7676
7618-7672

 

7641-7698
7643-7701
7659-7702
7669-7703

 


7665-7732
7686-7733
7709-7760
7731-7764
7734-7785

 

7729-7792
7756-7798
7758-7803
7778-7806
7761-7814
7770-7819

 

7795-7866
7817-7901

 

7846-7899
7854-7913

 


7873-7933
7898-7959

 

7907-7964
7940-7996
7918-7972
7929-
7947-7983
7940-7996
7947-7983
7940-7996

Menu

Get Firefox!
Deze site kan het best bekeken worden in Mozilla Firefox

Valid HTML 4.01 Transitional

Valid CSS!