Epis Azuli

Encyclopedia - De Noi

Historische Achtergrond

De Noi is de authentieke bevolking van het hertogdom Noun. Zij zijn al eeuwen geassimileerd door de Azuli en spreken dan ook Azulisch en belijden het Ba-dom. Ondanks eeuwenlange vermenging met de westelijke volken zijn de Noi ook fysiologisch afwijkend van de gewone Azuli. Zij zijn gemiddeld kleiner van gestalte en soms iets robuuster van bouw. Hun huid is ook iets getaander.

De afkomst van de Noi is onduidelijk. De oostelijke grenslanden van Epis Azuli zijn duizenden jaren primitief geweest. De Noi noemen zich de afstammelingen van de Khazarai, een woest bergvolk dat eeuwen lang de vrijheid van de oostelijke grenslanden in stand hield. Pas tijdens het Vierde Rijk, rond 6500, werden zij volkomen verslagen en het merendeel in slavernij afgevoerd naar het westen. Zij waren daarvoor al verzwakt door de komst van de Ingdyl rond 6200. Daarna vermengden de restanten zich met de andere volkeren in de regio: de Toxandri (zuid), de Alcazandri (noord) en de Rokhambri (west). De Noi noemen zich de nazaten van de Alcazandri en de Rokhambri en is hun oorspronkelijke karakter bewaard gebleven dankzij de aanwezigheid van de Ingdyl ten zuiden van hun landen die in de eeuwen daarna de aandacht op eisten.

De vier volken in Oost-Kepheramondri betaalden tribuut aan de Keizers van het Vierde Rijk en behielden een soort onafhankelijkheid met hun eigen Prinsen en Koningen. De Kerk van Ba trok hun landen binnen en verspreidden het geloof geduldig en gestaag. Zij bouwde scholen en brachten een de Azulische beschaving naar de regio.

Na de instorting van het Vierde Rijk na 7100 stortten Alcazandri, Rokhambri en Toxandri snel ineen doordat ze zich allieerden met de verschillende facties en vervolgens zelf veroverd werden. In het noordoosten maakten de Noi zich onafhankelijk als het hertogdom Noun (7183). De Ingdyl wisten hun koninkrijk Ingde wel te handhaven, maar zij woonden dan ook in het uiterste barre oosten van Kepheramondri.

De Noi sloten al snel verdragen met Katile en Nine om hun onafhankelijkheid te waarborgen. Ook gaven zij meer rechten aan de Kerk. Noun behield haar onafhankelijkheid tot de vorming van het Vijfde Rijk waar zij direct ook aan deel nam.

Menu

Get Firefox!
Deze site kan het best bekeken worden in Mozilla Firefox

Valid HTML 4.01 Transitional

Valid CSS!