Epis Azuli

Encyclopedia - De paleizen van Terazon

Tot 4300 leefden de Keizers in vrij kleine paleizen. Er was een centraal paleis waar de Raad bijeen kwam en de Keizer hof hield. Hij vertoefde echter bij voorkeur in het paleis van zijn geslacht. Qua bouwwerken richten de Keizers zich vooral op de bouw of verfraaiing van grote tempels.

Het Xiudeme (4327-4785)

De Negende Dynastie kwam in 4327 aan de macht via Ghezaun I. Hij had een aversie ten opzichte van de priesters en besloot zijn macht ten toon te spreiden door de bouw van een groot paleis.

Nu was het zo dat de machtsovername gepaard was gegaan met een grote brand in het westen van de stad waardoor veel gebouwen in het westen van de stad beschadigd waren geraakt. Ghezaun I stelde een plan op en gooide een groot aantal gebouwen plat om ze te vervangen door zijn grote paleis. Hij besloot de nieuwe zetel van de Cunnux op gelijke afstand van zowel de Temple van Shivaji als Zerzre te bouwen zodat zij samen een driehoek met gelijke assen zou vormen. Het paleis zelf zou inwaarts worden uitgebreid haaks op het plein dat de twee tempels met elkaar verbond.

Het bouwproject kostte vele jaren. Ghezaun I realiseerde gedurende zijn regering slechts een klein deel. Voor het eind van het eerste jaar van zijn regering had hij al wel een troonzaal en enkele kamers om in het paleis te wonen. Meer was er nog niet. Ghezaun I zag het echter groots in en zijn opvolgers breidden het paleis naar eigen smaak uit totdat het nabij de Tempel van Cunnuvte, dat aan de westelijke zijde van het plein lag, reikte. Het was een enorm complex dat uit tientallen gebouwen bestond die met elkaar verbonden waren via gangen en tuinen. Het was bijna een stad binnen de stad. Men noemde het paleiscomplex het Xiudeme.

Bijna alle Keizers van de Negende Dynastie voegde belangrijke uitbreidingen toe behalve de laatste twee. De volgende dynastiën breidden het complex verder uit hoewel hun bijdrages beperkter waren dan deze van de Negende Dynastie.

Het Xiudeme werd het symbool van de keizerlijke macht en decadentie. De revolutie die een einde maakte aan het Eerste Rijk in 4785 richtte zich vooral op het Xiudeme. Er werden allerlei verwoestingen aangericht en branden gesticht. De nieuwe Keizers resideerden enige jaren elders terwijl de nieuwe kerkelijke machthebbers besloten dat dit vilijne symbool weg moest gaan. Het Xiudeme moest ontmanteld worden. Het paleis werd in twee stukken gebroken. De verbindende gangen en muren werden verwijderd en de tuinen werd vervangen door gewone straten en nieuwe normale gebouwen.

Het Memedeme (4793-5216)

Het oostelijke uiteinde van het Xiudeme werd omgevormd tot een nieuw paleis. Dit lag zeer dicht bij de Tempel van Xunnuvte. Het mocht niet domineren of concurreren met de tempel en het werd dus tot een complex van lage gebouwen gemaakt. Men had voor de locatie gekozen omdat dit in het middelpunt van de driehoek tussen troon en de twee grote tempels lag. Er werd echter besloten om de troon naar het middelpunt te verplaatsen zodat deze dicht op het centrale plein van Terazon lag en de Keizer niet ver hoefde te reizen naar een van de Grote Tempels. Het was dus een ideale locatie voor een nieuwe keizerlijk paleis. Men noemde het paleis het Memedeme.

In 4793 kon de Keizer het Memedeme als zijn nieuwe paleis gebruiken en dit zou zo blijven gedurende het hele Tweede Rijk. Na de val van het Tweede Rijk raakte het paleis in ongebruik. Men gebruikte het als ontmoetingsplaats en later werd het privébezit voor de machtigste families van Epis Azuli. Gedurende het Vierde Rijk claimden de Keizers het weer voor zichzelf, maar diende het als secundair hof voor leden van de keizerlijke familie.

In het Vijfde Rijk zijn verschillende ministeries werden gevestigd in bepaalde vleugels van het Memedeme.

Het Apodeme (4795-5216, 5312-5649)

Het oude paleis waar voorheen de keizerlijke troon had gestaan bleef relatief intact maar werd nu een kerkelijk paleis waar de kardinalen hun zetel in namen. Het werd zodoende het centrum van de macht van de Kerk. Zij kreeg de nieuwe naam het Apodeme.

De Kerk bewoonde het paleis tot de val van het Tweede Rijk in 5216. Hierna bleef het bijna een eeuw vrijwel leeg staan tot de Prins-Kardinaal van Terazon besloot het te claimen in 5312. De Prins-Kardinalen behielden het paleis gedurende het Derde Rijk tot zij door Keizer Karlon I van het nieuwe Vierde Rijk in 5649 ten val werden gebracht. Het Apodeme viel daarna hetzelfde lot ten deel als Memedeme en werd weer een keizerlijk paleis waar leden van de keizerlijke familie hun eigen hof konden onderhouden.

In het Vijfde Rijk zijn net als in het Apodeme verschillende ministeries gevestigd in bepaalde vleugels van het Apodeme.

Het Tamogada (5548-5580, 5650-5718)

De nieuwe Keizer Edeovarde van het Derde Rijk wilde breken met de oude historie. Daarnaast waren het Apodeme en het Memedeme slecht te verdedigen. Hun muren waren ontmanteld als onderdeel van het opbreken van het Xiudeme. Hij bouwde een nieuw en kleiner paleis aan de westelijke noordrand van de Oude Stad, dicht bij de stadsmuur en met de bergen als veiligheid in de rug. Het paleis bevatte sterke verdedigingswerken en was veel compacter en soberder van aard. Het paleis werd in 5548 in gebruik genomen en het Tamogada gedoopt.

De locatie en de aanwezigheid van geheime gangen gaven Keizer Paneopice de mogelijkheid om met haar familie te vluchten na de staatsgreep die een einde maakte aan het Derde Rijk.

Het Tamogada werd niet gebruikt tot de vorming van het Vierde Rijk. De nieuwe Keizer maakte het tot zijn residentie, maar vond het ongeschikt voor zijn ambities en besloot tot de bouw van een nieuw groot paleis. Het Tamogada werd nog wel gebruikt als hof voor leden van de keizerlijke familie.

Het Tamogada werd na het Vierde Rijk eigendom van verschillende machtige familie. Het bleef echter erg groot voor praktisch gebruik en in het begin van het Vijfde Rijk werd het in bruikleen gegeven aan de staat die het paleis gebruikt voor evenementen.

Het Anavion (5718-7132, 7543-)

Karlon I, de Keizer van het Vierde Rijk, verlangde met een schone lei te beginnen. Aan het Tamogada was een bewogen geschiedenis verbonden en het had niet de grandeur die hij voor ogen had en verbouwen wilde hij het niet. Ten oosten van het plein, zo ongeveer halverwege de noordelijke en de midden tempels lagen verscheidene herenhuizen van vijanden. Hij besloot deze te confisceren en het hele blok waarin deze lagen. Het zonder teveel dwang doen verhuizen van de overige bewoners kostte enkele jaren omdat zij voldoende compensatie moesten krijgen.

Nadat dit gebeurd was werd alles gesloopt tot onder het fundament. Ondertussen werd tijd besteed aan de plannen voor het nieuwe paleiscomplex. Veel haast was er niet. Pas in 5672 werd er begonnen met de bouw. Nadat Karlon I in 5681 was overleden besloot Endrike I enige zaken in de plannen te herzien. Hierdoor moesten sommige onderdelen worden afgebroken. Een ruzie tussen verschillende bouwmeesters zorgde voor verdere vertraging. Er bleken ook problement te zijn met enkele veel te ambitieuze ideeën. Endrike I wilde geen half werk en hij beval simpelweg de plannen te herzien en de onderdelen af te breken. Sommige onderdelen werden wel hergebruikt voor andere delen van het paleis. Zo waren er meerdere revisies gedurende het bouwproces. Dit alles had al doel het complex tot een harmonieus geheel te maken.

Het duurde tot 5718 tot het paleis daadwerkelijk tot residentie van de Keizer werd gemaakt. Het werd voor dat jaar al bewoond door personeel en ambtenaren. Sommige delen bleven afgesloten. Het was het grootste paleiscomplex in de stad alhoewel het nog altijd minder dan half zo groot was als het Xiudeme. De naam die zij kreeg was het Anavion.

Het Anavion was de residentie van de Keizers en de Landvoogd tot de val van het Vierde Rijk in 7132. Hierna raakte het in onbruik. Sommige delen werden nog wel gebruikt voor ontvangsten. Bij de vorming van het Vijfde Rijk werd het de residentie van de Landvoogd en ook de Landsraad hield hier onofficiële bijeenkomsten. Internationale gasten verblijven ook in het Anavion.

Het Mephanion (7295-)

Nadat de stad Terazon in 7280 zichzelf onafhankelijk had gemaakt en in feite een republikeinse stadstaat werd wilde de stadsraad niet resideren in een van de grote paleizen van de keizers. In het zuidoosten van de Oude Stad werd een nieuw paleis gebouwd. Dit was kleiner in omvang dan de keizerlijke paleizen, fraai en verfijnd en zonder overdreven grandeur. Dit werd de residentie van de Groot-Daiteze.

In 7295 werd het paleis voltooid en men noemde dit paleis het Mephanion. Na de vorming van het Vijfde Rijk werd de stadstaat Terazon omgevormd tot het bondsterritorium Azule. De Groot-Daiteze werd een Gouverneur-Generaal. Het Mephanion werd automatisch zijn residentie en dit is zo gebleven.

Omvang

Het Anavion is het grootste paleiscomplex. Hierna volgt het Memedeme op zekere afstand. Het Memedeme bevat geen hoge gebouwen maar is wel omvangrijk qua oppervlak. Het Apodeme is het oudste paleis qua architectuur en stijl en kent dan ook meer variatie. Iets kleiner is het Tamogada dat als enige paleis langs een heuvel is gebouw en zodoende hoogteverschillen kent. Het Tamogada kent als enige paleis serieuze verdedigingswerken. Het Mephanion is het kleinste paleiscomplex en kenmerkt zich door haar eenvoud en verfijndheid. Geen dramatische structuren maar wel veel subtiele details.

Menu

Get Firefox!
Deze site kan het best bekeken worden in Mozilla Firefox

Valid HTML 4.01 Transitional

Valid CSS!