Epis Azuli

Encyclopedia - Adellijke Titels

Alle leden van de Landsraad zijn edelen die een domein besturen in de combinatie Vorst-Prins-"Groot-Hertog"-Hertog-Graaf-Baron. De hoogste edele in een bondsland bepaalt tot welke hoogte de titels de lagere edelen kunnen reiken. De titels van een lagere edele hebben meestal betrekking tot een stad met ommelanden. De invloed en macht is afhankelijk van de grootte en belang van de landerijen die hij bezit. Als de stad de residentie is van de Rijksgrote speelt dat ook een rol van betekenis. In de regel mag een Rijksgrote zijn titel gelijk stellen aan een onderedele met een titel van één hogere graad.

De kinderen van de familie van de keizers, koningen, vorsten en prinsen droegen allen de titel prins.

Er is één uitzondering op de regels en dit betreft de Groot-Hertog van Corva Mylene. Officieel is hij ook Graaf van Nehallenun, maar hij beheert wel een domein voor de Vorst van Hargast. De status van Hargast als eiland maakt dit mogelijk, want daar hebben alle lagere edelen ook domeinen onder hun beheer en fungeren ze eveneens als een soort Landgraven, hoewel ze die titel niet hebben. De aparte structuur van Hargast is te lezen op de Hargast-pagina.

ADEL VAN DE OPPERKLASSE

De titel Curexi (keizer) is de hoogst haalbare titel en geeft oppermacht aan de drager. Deze positie bestaat niet in het Vijfde Rijk. Hier is de Curzon (Landvoogd) zijn vervanger en de titel is niet adellijk. Onder de keizer bestonden er drie niet-vererfbare titels die alleen gedragen konden worden door volwassen mannelijke leden van het keizerlijke Huis. Hun titel was Upargxi, welke in de volksmond toebedeeld werd aan de zogenaamde prinsen van Xunundri, Kepheramondri en Kascamandri. In diezelfde rangorde bezaten zij macht over alle lagere adel.

ADEL VAN DE EERSTE KLASSE

Eerste Orde

De titel koning wordt in het Azulisch Exar genoemd en is een titel die binnen een van de Rijken niet gedragen kon worden. De status van de Exar is vergelijkbaar met die van de Imprexi, maar is meestal hoger omdat de Exar altijd onafhankelijk is en de Imprexi vaak niet. Buitenlandse koningen worden daarom ook meestal met Exar aangeduid, behalve als dat anders gewenst wordt. Zo wordt de Imperator van het Imperium Laudanum standaard wel met Imprexi betiteld, net als de Autocrator van het Dardaanse Rijk, terwijl zij in status duidelijk boven een Exar staan.

Tweede Orde (4)

Daaronder staat de Imprexi (Vorst) welke gelijk gesteld kan worden aan die van Hoge Prins. Qua status kan de Imprexi zich vergelijken met de buitenlandse koningen van gelijksoortige terrioriale omvang. Zij met een duidelijk grotere macht hebben dan ook een hogere status.
Vorst van Hargast, Vorst van Indri, Vorst van Katile, Vorst van Nike

ADEL VAN DE TWEEDE KLASSE

De Adel van de Tweede Klasse Adel bestaat uit de Peroxi (Prins). De titels vanaf deze klasse zijn niet gebonden aan de grootte van het domein omdat de edelen na de Eerste Klasse geen hoogste titel hebben maar ondergeschikt kunnen zijn aan een edele van de Eerste Klasse of een hogere edele uit de eigen klasse. De naaste familie van de vorsten draagt ook de titel Peroxi en heeft technische gezien de status van Vierde Orde.

De notitie * staat voor titels waarbij de drager geen bindingen meer heeft met de naam van zijn titel. Hij kan wel landerijen hebben, maar deze maken geen deel uit van het domein van de naam. De titels zijn niet afgeschaft, maar de drager is simpelweg verdreven en vervangen door iemand met een andere (gelijkwaardige of lager) titel.

Eerste Orde (8)

Hiertoe behoren de heersers van de bondslanden.
Prins van Balurn, Prins van Kandaule, Prins van Negenada, Prins van Nine, Prins van Olmane, Prins van Phizule, Prins van Ringale, Prins van Xevale

Tweede Orde (26)

Hiertoe behoren de Prinsen van wie hun domein niet meer bestaat (ze bezitten gewoonlijk nog wel een of meerdere landerijen, in een of meerdere bondslanden) en alleen de titel overerfd is, met uitzondering van Vespasia.
Prins van Aine, Prins van Alcazandri, Prins van Bargendomendri, Prins van Denemetri, Prins van Kike, Prins van Menagedi, Prins van Nedoxevi, Prins van Nennorathri, Prins van Tymarune, Prins van Tyxeve, Prins van Tirizendri, Prins van Xallanthri, Prins van Xegevi
En de veertien Rijksprinsen die direct onder de vorsten staan, waarbij die van Xalis officieel geen domein meer bezit, hoewel het gebied nog intact is. Zij hebben zeggenschap over een bepaald gebied, maar deze is beperkt. Zij zijn het beste te beschouwen als gouverneurs die voor de vorst toezicht houden op een deel van zijn land. Territoriaal bezit speelt voor de titel geen rol.
Prins van Agadevi, Prins van Amri Adina, Prins van Angane, Prins van Aunune, Prins van Daunaunune, Prins van Fianagenda, Prins van Feáne, Prins van Inagevi, Prins van Iule, Prins van Ione, Prins van Merinone, Prins van Thule, Prins van Vespasia, Prins van Xalis

Derde Orde (15)

Hiertoe behoren Prinsen wiens titel gebonden is aan steden.
Prins van Aventica*, Prins van Culva Zei, Prins van Eliasar*, Prins van Hesperidon, Prins van Indolusa, Prins van Kalyndun, Prins van Kavalle, Prins van Kinquili, Prins van Ninion*, Prins van Varsenna, Prins van Veluzon, Prins van Veniza*, Prins van Xallentinun*, Prins van Xenisenna, Prins van Xunanendun*

HOGE ADEL VAN DE DERDE KLASSE

De Hoge Adel van de Derde Klasse bestaat uit de Hagxi-Upexte (Groot-Hertog). Deze waren oorspronkelijk Hertogen met militaire voorrechten. Zij waren dan ook minder domein gebonden en meer de militaire bevelhebbers van een vorst of prins dan een bestuurder. In Hargast worden de Hagxi-Upexte gezien als Hagxi-Apaze (Rijkshertog), omdat ze naast hun besturen van hun stad of domein ook over andere edelen heersen. Dit zijn de Hagxi-Upexte van Caracate, Corva Mylene en Kargon.

Eerste Orde (2)

Deze orde betreft Groot-Hertogen die toebehoren aan een nog altijd intact domein.
Groot-Hertog van Corva Mylene, Groot-Hertog van Shime

Tweede Orde (17)

Hiertoe behoren de Groot-Hertogen wiens titel gebonden is aan steden.
Groot-Hertog van Albinon, Groot-Hertog van Almazion*, Groot-Hertog van Calculun, Groot-Hertog van Caracata, Groot-Hertog van Comenata, Groot-Hertog van Crateniciun, Groot-Hertog van Cratenon, Groot-Hertog van Kargon, Groot-Hertog van Karlundun, Groot-Hertog van Kathlun, Groot-Hertog van Lugdunun, Groot-Hertog van Melvalendon, Groot-Hertog van Metellon, Groot-Hertog van Parmenion, Groot-Hertog van Raneken*, Groot-Hertog van Taranon, Groot-Hertog van Xinquine

Derde Orde (14)

Tot deze orde behoren de Groot-Hertogen van de oude domeinen van Xunundri. Zij zijn ontstaan in de vroege dagen van het Vierde Rijk. Hoewel al deze titels tot domeinen behoren en nog voortbestaan, zijn deze nu fors gekrompen en versplinterd, vaak verdeeld over meerdere bondslanden. Traditioneel staat de Orde in status onder die van de Eerste Orde van de Lage Adel van de Tweede Klasse.
Groot-Hertog van Cicele, Groot-Hertog van Gondome, Groot-Hertog van Hidohebadri, Groot-Hertog van Kannate, Groot-Hertog van Kerizule*, Groot-Hertog van Kikole, Groot-Hertog van Kimone, Groot-Hertog van Mexazule*, Groot-Hertog van Minazule*, Groot-Hertog van Onotole, Groot-Hertog van Sibele, Groot-Hertog van Tamale, Groot-Hertog van Thireme, Groot-Hertog van Xuzule*

LAGE ADEL VAN DE DERDE KLASSE

De Lage Adel wordt gevormd door de hertogen (Hagxi). De adel van de Tweede Klasse kunnen hun eigen domein nog beheren, maar kunnen als vazal een stad met ommelanden onder hun domicilie hebben of meerdere landerijen. De Hertogen zijn onderverdeeld in vier Ordes, waarbij de Derde Orde exclusief toebemeten is aan de territoriale hertogen van Hargast. Omdat zij volgens de hiërarchie altijd ondergeschikt zijn aan een hogere edele worden zij in status iets lager geklasseerd. De Hertogen van de Tweede Orde genieten gemiddeld meer onafhankelijkheid. Deze hertogen heersen ook over een domein en worden ook wel Kurhagxi (Landhertog) genoemd.

De Hertog van Nomene is ook de Hertog van Noun, maar wordt ook in deze klasse geschaald om te laten zien dat hij in status gelijk staat als de Hertog van Palate, die Oost-Noun beheert. Naast Landhertog is deze ook hertog van de stad waaruit hij heerst. Het is het enige geval waarin er edelen zijn met dezelfde rang als het staatshoofd, maar dat er verschillende Ordes zijn. De reguliere adel van Epis Azuli beschouwt de opzet van Noun als onnatuurlijk en houdt zich ver van het aangaan van banden, wat waarschijnlijk het doel is van de Noi.

In de praktijk stellen de Tweede, de Derde en de Vierde Orde zich gelijk aan elkaar.

Ooit bestond er er nog een orde voor de Eerste Orde. Deze behoorde toe aan de Hagen-Argxi (Aartshertog). Dit waren hertogen die boven de reguliere hertogen verheven waren. De titel werd oorspronkelijk alleen gedragen door leden van de koninklijke familie van Kike buiten de eerste graad van verwantschap. De titel werd ingevoerd tijdens het Derde Rijk toen de titel hertog geïntroduceerd werd. Binnen het Vierde Rijk werd de titel in drie keer toebedeeld, maar alleen zijn tijdens of direct na het Vierde Rijk verdwenen.

De Vijfde Orde is een speciale tussenvoeging voor de Temagxi. Zij zijn geen adel in de normale zin van het woord. In feite slaat de titel op gouverneurs die hun positie erfelijk hebben gemaakt, maar daarin de voorwaarde hebben dat zij niet mogen huwen met mesen van adellijke afstamming. Hiertoe behoren niet de adel van de Vierde Klasse, omdat deze ook benoemd worden. De Temagxi wordt historisch echter veel hoger ingeschaald. De hoofden van de clans van Noun betitelen zich allen ook als Temagxi, omdat zij zichzelf niet als adel beschouwen, ook al leveren zij de Hertogen. De Temagxi worden om die reden niet meegenomen in de Almanaca zi Azule.

Eerste Orde (9)

De Hertogen staan in de praktijk in rang tussen de groot-hertogen en de prinsen.
Hertog van Bandrime, Hertog van Ingde, Hertog van Inorome, Hertog van Kriste, Hertog van Lakir, Hertog van Mistride, Hertog van Noun, Hertog van Teiaton, Hertog van Tikudarn

Tweede Orde (25)

Dit zijn de zogenaamde Landhertogen.
Hertog van Agolante, Hertog van Ampasante, Hertog van Boran, Hertog van Celembri, Hertog van Daimene, Hertog van Hebele, Hertog van Katandri, Hertog van Korimbri*, Hertog van Korsiva, Hertog van Luxembri, Hertog van Mezembri, Hertog van Nangiva, Hertog van Nomene, Hertog van Nunante, Hertog van Oschiza, Hertog van Palate, Hertog van Sargante, Hertog van Tenebri, Hertog van Tengiza, Hertog van Tertre, Hertog van Thalante, Hertog van Tirimbri, Hertog van Turan, Hertog van Xavante, Hertog van Xeleste

Derde Orde (13)

Dit zijn de Hertogen van Hargast.
Hertog van Asihagen, Hertog van Asinda, Hertog van Cunuren, Hertog van Cushdaevuguna, Hertog van Cuhawis, Hertog van Cyngada, Hertog van Haiaudeda, Hertog van Idar Sirairt, Hertog van Kisassa, Hertog van Sihdraiha, Hertog van Sushsaxjha, Hertog van Swesa Sygdas, Hertog van Tur Stirn, Hertog van Viadenios

Vierde Orde (54)

Dit zijn de Hertogen die gebonden zijn aan steden.
Hertog van Achameniun, Hertog van Amata, Hertog van Ancharion, Hertog van Annion, Hertog van Agaten, Hertog van Aischinon, Hertog van Avun, Hertog van Balladenon, Hertog van Callicrata, Hertog van Callinica, Hertog van Catalyziun, Hertog van Cattari, Hertog van Cireniciun, Hertog van Copernicun, Hertog van Corazon, Hertog van Coroniun, Hertog van Daniasa, Hertog van Durendon, Hertog van Enzymiun, Hertog van Gonisa, Hertog van Hagonagon, Hertog van Homerion, Hertog van Kassandane, Hertog van Kebalindun, Hertog van Khelidoniun, Hertog van Koriza, Hertog van Kriton, Hertog van Kundun, Hertog van Levun, Hertog van Liciniun, Hertog van Longinon, Hertog van Lusacena, Hertog van Medolinun, Hertog van Mermainon, Hertog van Metapontun, Hertog van Mindomindon, Hertog van Nesson, Hertog van Pallenon, Hertog van Parthendun, Hertog van Phesinon, Hertog van Rhenun, Hertog van Sassanion, Hertog van Sinenun, Hertog van Tetrica, Hertog van Theramenon, Hertog van Timocrata, Hertog van Tirrenun, Hertog van Treympiun*, Hertog van Tridentun, Hertog van Troizun*, Hertog van Vazada, Hertog van Verizon, Hertog van Visinada, Hertog van Zephyra

Vijfde Orde (7)

Drie temagxi heersen over eilanden onder het domicilie van Hargast; één over het zuiden van Kaigina; de drie overigen zijn oorspronkelijk door de Landsraad gecreëerd als controleurs van het opstandige hertogdom Ingde.
Temagxi van Azigui, Temagxi van Fane, Temagxi van Khida, Temagxi van Koretenziun, Temagxi van Rhizon, Temagxi van Shuidasi, Temagxi van Xeúne

ADEL VAN DE VIERDE KLASSE

Tot de Vierde Klasse van de Adel behoren de Curocante (Landgraaf) en de Cante (Graaf). Vijf Curocantin bezitten een onafhankelijke status en een zetel in de Landsraad. In het verleden waren er veel meer landgraven, maar de meeste van hen zijn verdwenen. Gedurende het Derde Interregnum verwierven zij nominale onafhankelijkheid die zij bij de vorming van het Vijfde Rijk wisten te bekrachtigen. Zij noemen zich dan ook de Hoge Adel van de Derde Klasse en staan in de praktijk in rang gelijk aan de hertogen van de Tweede Orde. De andere Cantin en Curocantin behoren tot de Lage Adel van de Derde Klasse. Officieel zijn de verschillende gradaties ingedeeld in drie ordes. Tijdens het Vierde Rijk was er een orde boven die van Curocante, de Xicante (Paltsgraaf). Deze niet-erfelijke titel werd door de Keizer geschonken aan zijn titelloze getrouwen zodat zij voldoende status aan het hof hadden. Logischerwijs verdween de titel na de val van het Vierde Rijk.

De titel vindt haar oorsprong in Xoromendri als algemene erfelijke titel om het leiderschap van de stammen te stabiliseren. Gedurende een korte periode bestond er de titel van Cantargxi (Oppergraaf) om de graven te organiseren. Initieel was de titel niet-erfelijk, maar door zwakke koningen konden de Cantargxi hun macht versterken. Toen enkele van hen een staatsgreep pleegden besloot de koning te titel op te heffen. Dit gebeurde lang voordat de titel in het Vierde Rijk werd geïntroduceerd.

De Cante staat normaal gesproken altijd onder de hoede van een edelman van de hogere klasse en beheert een stad. Dit kan er altijd maar één zijn, in tegenstelling tot een Peroxi of Hagxi. In Epis Azuli zijn er honderden Graven. Zo heeft elke plaats met stadsrechten automatisch recht op een Graaf.

De Vijfde Orde betreft de Cante-Apaze (Rijksgraaf). Deze staat direct onder het beheer van de Landvoogdij en is een titel die pas bij de vorming van het Vijfde Rijk officieel is ingevoerd. De Cante-Apaze wordt niet gezien als echte adel, omdat deze benoemd wordt en hun leenheer, de Landvoogd, geen adellijke positie heeft. De landgraafschappen zijn ook niet gebonden aan de officiële grenzen, maar aan natuurlijke grenzen. Daarnaast bezit de Cante-Apaze meestal al een andere adellijke titel (een equivalente titel als Cante niet meegeteld) terwijl dat wettelijk niet is toegestaan. Sommigen menen dat de Cante-Apaze in de Vijfde Klasse hoort.

Hieronder vermeld ik alleen de noemenswaardige graven, aangezien het aantal graven zeer talrijk is.

Eerste Orde (5)

Dit zijn de Landgraven die onafhankelijk zijn.
Graaf van Elene, Graaf van Genedasa, Graaf van Kífre, Graaf van Telope, Graaf van Túne

Tweede Orde (32)

Dit zijn de Landgraven die ondergeschikt zijn aan een hogere edele.
Graaf van Agode, Graaf van Andragathri, Graaf van Aramandri, Graaf van Auxome, Graaf van Barimendri, Graaf van Bramante, Graaf van Cancri, Graaf van Carantri, Graaf van Cymene, Graaf van Edenime, Graaf van Elisime, Graaf van Gialdri, Graaf van Herathri, Graaf van Kome, Graaf van Kondri, Graaf van Lyrenthri, Graaf van Neder-Mezembri, Graaf van Opper-Mezembri, Graaf van Narandri, Graaf van Olone, Graaf van Ophenone, Graaf van Orcri, Graaf van Oreme, Graaf van Pagane, Graaf van Pentanone, Graaf van Sirithri, Graaf van Tarathri, Graaf van Teganime, Graaf van Tigandri, Graaf van Tylamine, Graaf van Verdri, Graaf van Zigildri

Derde Orde

Elke plaats met stadsrechten, dat zijn er zeer veel, wordt gewoonlijk een Graaf toegewezen. Om deze reden zal ik hier geen lijst van maken.

Vierde Orde (47)

Omdat elk eiland van de Hargische Eilanden volgens Hargast in staat moet zijn zich militair te verdedigen en een Apaime geen soldaten mag leiden heeft elk eiland van Hargast een Graaf toegewezen. In de meeste gevallen resideert de Graaf niet op het eiland en zijn de eilanden gebruikt om extra titels toe te wijzen. De in de adellijke rangorde zijn deze Graven zeer laag in status. Eventueel prestige moet op andere wijze verworven worden.
Graaf van Audassui, Graaf van Argentia, Graaf van Asceasas, Graaf van Asmitrinas, Graaf van Assinsis, Graaf van Auiras, Graaf van Celdas, Graaf van Dazih Cuca, Graaf van Emre, Graaf van Escui, Graaf van Euipaes, Graaf van Euras, Graaf van Feais, Graaf van Fuinosa, Graaf van Hossa Ekod, Graaf van Icniahja, Graaf van Idasinjha, Graaf van Ishinis, Graaf van Kidafnion, Graaf van Kidhasas, Graaf van Ksalis, Graaf van Kugevunna, Graaf van Kunue, Graaf van Mehadessai, Graaf van Naeannei, Graaf van Naeasas, Graaf van Naeida Umda, Graaf van Naeras, Graaf van Nasindas, Graaf van Ninason, Graaf van Obsant, Graaf van Orahzida, Graaf van Raiheshsa, Graaf van Sasdaesce, Graaf van Sashint, Graaf van Sidasis, Graaf van Sihaif, Graaf van Sina Osda, Graaf van Skaudas, Graaf van Skjidas, Graaf van Suda, Graaf van Sunrasauni, Graaf van Symisah, Graaf van Tresade, Graaf van Umme, Graaf van Vunda, Graaf van Wuowesh

Vijfde Orde (22)

Dit zijn de Rijksgraven die heersen over een domein, het zogeheten equivalent van de landgraven, maar die niet onafhankelijk zijn, omdat ze benoemd worden door de landvoogd. Het merendeel van de Rijksgraven behoort tot de Landgraven en de Landhertogen die reeds geheel het rijksgraafschap omvatten. Om die reden worden deze in de onderstaande lijst niet genoemd. De Rijksgraaf behoudt gewoonlijk de titel tot aan zijn dood waarna de Landvoogd het recht heeft om iemand anders de titel toe te wijzen. Alleen een meerderheid van de Landsraad kan tussentijds een Rijksgraaf afzetten.
Rijksgraaf van Almarate, Rijksgraaf van Azulindrigale, Rijksgraaf van Bárse, Rijksgraaf van Calmemune, Rijksgraaf van Elfada, Rijksgraaf van Elfedane, Rijksgraaf van Helorne, Rijksgraaf van Ildane, Rijksgraaf van Indokrize, Rijksgraaf van Ingalyndri, Rijksgraaf van Kaigale, Rijksgraaf van Kiridane, Rijksgraaf van Kizale, Rijksgraaf van Lavanthri, Rijksgraaf van Marante, Rijksgraaf van Mermane, Rijksgraaf van Nepente, Rijksgraaf van Nerathorne, Rijksgraaf van Oromene, Rijksgraaf van Sinedane, Rijksgraaf van Ulpe, Rijksgraaf van Xevase

ADEL VAN DE VIJFDE KLASSE

De Vijfde Klasse van de Adel bestaat uit titels die ook de Cante kan uitdelen, maar ook Gouverneur-Generaals en de Landvoogd. Wel zijn er speciale voorwaarden aan verbonden: de drager moet over bepaalde minimale financiële middelen bezitten, hoewel deze middelen hiervoor als gunst in voorzien kunnen worden. Heeft de persoon de titel verworven dan houdt hij dat zijn hele leven. De titel kan alleen door zijn kind geërfd worden als deze over genoeg financiële middelen bezit na de dood van zijn ouder. Bij voldoende rijkdom kan de ouder deze verdelen over meer kinderen zodat ook zij de titel kunnen erven.

De eerste titel is de Apaime (vergelijkbaar met Baron). Deze titel kan alleen gedragen worden voor beheerders van landerijen voor de hogere adel. Er zijn dan ook geen stedelijke Apaime. De Apaime zijn als het ware permanente rentmeesters die rechten kunnen ontlenen aan het gebied dat zij onder beheer hebben. Alleen bij gezamelijke instemming kan de Apaime voortijdig van zijn landgoed afstand doen. Ook kan na de dood de leenheer het contract opzeggen waarmee ook de titel verloren gaat voor de kinderen. Het contract moet dan wel afgekocht worden met de waarde van het landgoed bij de dood van de Apaime.

De tweede titel is die van de Epxi (vergelijkbaar met de riddertitel Sir) en deze wordt veelal toebedeeld worden aan militairen, maar vaak genoeg ook aan burgers die bijzondere diensten hebben verricht. Aangezien Xunundri bergachtig is, was communicatie veelal traag. Paarden waren daarom niet gewoon en wie er een bezat, had dan een bijzondere status. Toen Epis Azuli zich uitbreidde en ook vlakke gebieden onderworp, groeide het belang van de ruiterij in het leger. Het was vanuit deze traditie dat de beste ruiters in het leger de titel Epxi als speciale rang begon te beschouwen voor de besten. Later werden de ridders steeds meer vervangen door de zware cavalerie.

Traditioneel worden landvoogden die niet van adel zijn altijd verheven tot Epxi. Bij de verheffing moet de Epxi voldoende financiële middelen krijgen die bij zijn status hoort. Het is dan aan de Epxi om dit vermogen in stand te houden opdat zijn oudste kind de titel kan erven. De Epxi titels zijn over het algemeen veel talrijker dan de Apaime, ook omdat meerdere kinderen het makkelijker kunnen erven. De Vierde Klasse wordt niet gezien als echte adel gezien de financiële voorwaarden voor vererving.

De laagste titel is die van Tetexi. Dit is de enige ongebonden titel. Zij staat in de praktijk gelijk aan 'heer' en wordt in feite gebruikt voor niet-adellijke grootgrondbezitters of personen met macht over anderen. De titel is niet gebonden aan geld en niet per se erfelijk. De Temagxi is in feite de overtreffende macht onder de Tetexi. De titel Tetexi is in feite gebonden aan status en is een teken van respect en bepaalde onderdanigheid. Zij werd ingevoerd tijdens het Vierde Rijk om onderscheid te maken met een Xiun, welke zowel heer als hoofd van een (barbaarse) stam aan kon duiden.

Titel overzicht

Dit overzicht toont de voornaamste Azulische (pseudo)-adellijke titels die vanaf het Vierde Rijk gebruikt zijn. Om deze reden staan titels als Exargxi (Hoge Koning), Hagen-Argxi (Aartshertog) en Cantargxi (Oppergraaf) niet in deze lijst.

TitelEquivalent
CurexiKeizer
UpargxiKeizerlijke Prins
ExarKoning (niet-Azulisch vanaf Vierde Rijk)
ImprexiVorst/Hoge Prins (Azulisch), Imperator/Autocrator (niet-Azulisch)
PeroxiPrins
Peroxi-ApazeRijksprins
Hagxi-UpexteGroot-Hertog
Hagxi-ApazeRijkshertog
HagxiHertog
KurhagxiLandhertog
Temagxiniet-adel-gebonden erfelijk heerser van een domein
XicantePaltsgraaf
CurocanteLandgraaf
CanteGraaf
Cante-ApazeRijksgraaf
ApaimeBaron
EpxiRidder
TetexiHeer

Menu

Get Firefox!
Deze site kan het best bekeken worden in Mozilla Firefox

Valid HTML 4.01 Transitional

Valid CSS!