De Landvoogd is de heerser van Epis Azuli en regeert het land door het voorstellen en uitvoeren van wetten en andere beleid op het gebied van economie, handel, industrie, landbouw en visserij. Hij is opperbevelhebber van leger en vloot en vertegenwoordigt Epis Azuli in het buitenland.
De Landvoogd wordt gekozen uit het Azulische Huis via een meerderheid in de Landsraad. Voor het eerste half jaar van zijn/haar termijn van zeven jaar mag er geen motie tegen hem worden ingediend.
De Landvoogd kan zich onbeperkt herkiesbaar stellen, maar daartegenover staat dat hij door een meerderheid van de Landsraad afgezet kan worden en door een 2/3 meerderheid van het Azulische Huis. In de geschiedenis is gebleken dat populistische politici rappe wisselingen van Landvoogden kunnen veroorzaken als ze in een van beide vertegenwoordigingen niet voldoende steun bezitten. Na aftreden begint een nieuwe ambtsperiode van 7 jaar.
De verkiezing verloopt vrij eenvoudig. Elk Bondsland mag één kandidaat naar voren schuiven, dit om te garanderen dat er kandidaten zijn die meer stemmen krijgen dan anderen. Indien dit toch het geval is volgt er een nieuwe verkiezing. Aangezien de Kerk meestal vanuit haar domeinen niet meer dan één of twee kandidaten naar voren schuiven (voor een alternatief) zorgt deze factie voor een sterk stemmenblok. Na de eerste stemronde, indien geen kandidaat een meerderheid heeft, gaan de beste twee naar een tweede ronde. Indien er meer dan twee gelijk eindigen komt er een extra ronde tot er een kandidaat meer dan de helft van de stemmen heeft of er twee over blijven. Het stemmen verloopt geheim.
Goed beschouwd zijn er vier facties binnen het Azulische Huis: de Liberalen, de Conservatieven, de Gematigden en de Kerk. Exact zijn zij nooit, want de Landvoogden moeten meestal schipperen tussen verschillende beleidslijnen om alle facties tevreden te houden. De grootte van de facties kunnen voortdurend wisselen door het beleid dat de heerser van het bondsland voert over de verkiezing van de afgevaardigden.