Epis Azuli

Encyclopedia - De Azulische Landen

Epis Azuli wordt onderverdeeld in 50 landen. De indeling van de Azulische landen is gebaseerd op geografische eenheden, zoals laagland, heuvelland en valleien. Sommige landen kennen verschillende namen. De standaardnaam staat als eerste. In sommige gevallen zijn bepaalde gebieden verder onderverdeeld, in andere is dat niet gebeurd.

De meeste landen kregen op een bepaald moment een titel toegewezen, maar dat gebeurde niet bij allemaal. Een deel van de titels is verdwenen door opstanden en oorlogen of vervangen door anderen. Zo was Carantri eerst een koninkrijk, toen een hertogdom en tenslotte een graafschap. Xoromendri was eerst een koninkrijk, en daarna een vorstendom. Hargathri werd pas vlak voor het Vijfde Rijk een zelfstandige eenheid in de vorm van een vorstendom.

LandTitelsBeschrijving

Alcazandri

Prinsdom

Alcazandri is gelegen in het uiterste noordoosten van Epis Azuli. De westelijke grens wordt gevormd door de heuvels van Aramandri en de oostelijke grens door de heuvels van Narandri. Alhoewel de titel nog bestaat bezit de drager geen gebied in het land. Het oorspronkelijke prinsdom ging verloren in de chaos in Oost-Kepheramondri na de val van het Vierde Rijk.

Aramandri

Graafschap

Aramandri bevat de heuvels ten noordoosten van Sardon en is een extensie van de heuvels van Kondri. Aramandri vormt de grens tussen West- en Oost-Kepheramondri. Het graafschap ging verloren in de chaos in Oost-Kepheramondri na de val van het Vierde Rijk.

Bargendomendri

Prinsdom
Vorstendom

Onder Bargendomendri wordt gewoonlijk de vlakte van West-Kascamandri bedoeld. Het oorspronkelijke vorstendom lag meer zuidoostelijker. Na de val van het Vierde Rijk ging het vorstendom verloren, maar een prinselijke titel werd wel behouden.

Bretandri/Mylendri

Oude naam voor Corva Mylene. Er is enige onduidelijkheid over de naam. Voordat Epis Azuli in de 64e eeuw Kascamandri veroverde was het schiereiland totaal onbekend. De Laudanen lieten het deel uitmaken van de provincie Mylenia, dat deel was van Juliana. Om onderscheid te kunnen maken werd het Bretandri gedoopt. Eenmaal deel van Epis Azuli bleek het volk zichzelf Corvezen te noemen. Doordat de Keizer de bewoners een Akte van Vrijheid gaf kon er geen titel aan het gebied, dat Corva Mylene werd genoemd, verbonden worden. Sommigen meenden dat de oostelijke helft Bretandri genoemd moest worden en de westelijke Mylendri, of juist noord tegen zuid, wat minder ruig was. Of het nu Bretandri of Mylendri genoemd moet worden is niet relevant aangezien de officiële naam Corva Mylene is.

Cancri

Graafschap

Cancri is een van de oudste graafschappen in Epis Azuli. Het is gelegen in de vallei van de bovenloop van de Ardikitande in West-Xunundri.

Carantri

Graafschap
Hertogdom
Koninkrijk

Carantri ligt langs de benedenloop van de Xallanthazuli in wat nu het westen van Nine is. Carantri kent een roerige historie. Het werd oorspronkelijk bewoond door de Carai en werd veroverd door het koninkrijk Xoromendri. Keizer Edeovarde van Epis Azuli scheidde het af als koninkrijk tot het weer werd veroverd door Xoromendri. Nadat Xoromendri een eeuw later werd veroverd door Epis Azuli werd het een hertogdom. Na de val van het Vierde Rijk werd Carantri gereduceerd tot graafschap, wat het sindsdien is gebleven.

Celembri

Hertogdom

Celembri vormt de noordelijke uitlopers van het Hoogland van Xunundri en bevat zodoende voornamelijk laag heuvelland.

Condathri

Vorstendom

Condathri vormt het basin van het Condal Meer in het zuidoosten van Kilvendri. Het was oorspronkelijk een vorstendom. Dit ging na de val van het Vierde Rijk teloor.

Condathri wordt gewoonlijk opgedeeld met twee extra landen, maar dit is meer van lokale dan officiële aard. Dit zijn langs de noordelijke oevers van het Condal Meer Numentri en in het bergachtige plateau in zuidoosten waar zij over gaat in Hidohebadri heet Hemadrometri.

Denemetri

Prinsdom
Vorstendom

Denemetri omvat de benedenloop van de Nepenthili. Dit is het deel dat in Kascamandri ligt. Na de val van het Vierde Rijk werd het vorstendom een prinsdom vanwege de bezetting door Dardania.

Farcri

Farcri is de oude naam van Cappicië voor de komst van de Laudanen in de 59e eeuw. Het gebied werd eerst bezet door de Cartanen die er twee handelssteden stichten. Zij noemden hun domein Punica. De lokale bevolking heette de Faren en om die reden gaven de Azuli er de voorkeur aan het gebied Farcri te noemen. De Laudanen isoleerden de twee steden en noemden de regio Cappicia. Een deel van de Faren vluchtten naar het zuiden. Toen eeuwen later Epis Azuli Cappicia veroverden was de naam Farcri vergeten en noemden zij het Cappice. Als naam voor het land werd officieel wel Farcri nog gebruikt, maar niet in de volksmond. Men beschouwt de nieuwe delta niet als onderdeel van Farcri en men geeft dan ook de voorkeur aan de naam Katagathri, maar deze naam is nooit aangeslagen.

Gialdri

Graafschap

Gialdri is het heuvelgebied dat de noordgrens van Kilvendri vormt. Het westelijke deel ligt in Milantica. Om deze reden tellen sommigen het land niet tot de officiële lijst.

Hargathri

Oude Azulische naam voor Hargast. Voordat het vorstendom in 7502 werd gesticht was er tijdens het Vierde Rijk nooit een titel aan het hele gebied verbonden geweest. Omdat Hargathri eigenlijk een eiland is vinden puristen dat het niet als een land beschouwd mag worden.

Herathri

Graafschap

Herathri omvat de noordelijke rand van het Hoogland van Xunundri en ligt tussen Celembri en Tenebri. Hier stroomt de Deidikati het laagland van Carantri binnen. Omgekeerd is Herathri de toegangspoort naar het binnenland van Xunundri.

Hidohebadri

Groot-Hertogdom

Hidohebadri is het bergland waar het Mesuphuremai, het Nerathidon en het Karascandon Gebergte samenkomen. In plaats van hogere bergen is er een ruig plateau ontstaan, een breed zadelvormig gebied dat het westen en oosten van de Azulische landen met elkaar verbindt. Hidohebadri wordt gewoonlijk onder Xunundri geschaard maar ligt er eigenlijk net buiten.

Het westelijke deel van Hidohebadri is een apart zadelvormige doorgang naar Kilvendri dat Mahometri wordt genoemd. De laatste naam is echter al heel lang geleden in onbruik geraakt. Het merendeel van dit land wordt tegenwoordig Kizale genoemd en tot Hidohebadri gerekend.

Ingalyndri

Koninkrijk

De Azuli hadden de oostelijke landen van Vedaime nog niet verkent toen de Ingdyl vanuit het noorden deze al hadden bezet. Hun machtsbasis lag ten noordoosten van het Vedal Meer. Toen de Azuli de Ingdyl in het nauw dreven hielden ze stand in de nauwe valleien van de westelijke hellingen van het Khazarai Gebergte. De Azuli konden hen niet onderwerpen en besloten te onderhandelen. Ingalyndri, of Ingalynde zoals de Ingdyl het noemde, werd een vazalstaat dat tribuut betaalde aan Epis Azuli. De naam Ingalyndri werd zo verbonden met die kerngebied.

Katandri

Hertogdom

Katandri omvat het gebied ten westen van Kondri. Het bestaat vooral uit laagland en vlakte alhoewel het zuidoosten heuvelachtig is. Katandri is tevens het oude hartland van het vorstendom Katile. De naam is gebaseerd op de Cathai of de Cathuli die in deze regio woonden.

Kirendri/Kirithri

Kirendri, of soms ookwel Kirithri genoemd, is de naam voor het hartland van de Azuli in Xunundri. Het omvat de valleien van de bovenlopen van de Nepenthili en de Deidikati en het bergland eromheen. Dit gebied viel in feite direct onder het domein van de Keizer. Hij was dan ook de feitelijke heerser van het land. De Keizer gaf Kirendri gewoonlijk in beheer van zijn troonopvolger, de Prins van Xunundri.

Kirendri wordt lokaal gewoonlijk opgedeeld in twee helften, de valleien van de twee rivieren. Het westen wordt Hikendri genoemd en het oosten is opgedeeld in het noordelijke Barimendri en het zuidelijke Ekimendri. In de eerste eeuwen van het Vierde Rijk was het westen verder opgedeeld in Longimetri en het oosten in Trimendri en Erometri, maar door politieke conflicten werden deze landen opgeheven en verdwenen zij uit de bekendheid al wordt Trimendri nog wel eens genoemd. Barimendri is in feite opgeschoven naar het noorden zodat het tegenwoordig direct ten oosten van Azule ligt.

Kiulluthri

Kiulluthri omvat de noordoostelijke kust van het Vedal Meer. Het is een ruig gebied waar nauwelijks rivieren stromen.

Kondri

Graafschap

Kondri is het heuvelland dat West-Kepheramondri scheidt van Oost-Kepheramondri. Het is geen hoog heuvelland, maar wel ruig en woest en moeilijk begaanbaar. De Xallanthazuli doorsnijdt Kondri via talloze kronkels door diepe ravijnen. De rivier is hier moeilijk begaanbaar, maar vergeleken met de heuvels is het nog altijd sneller met minder kans op verdwalen.

Korimbri

Hertogdom

Als gebied bestaat het hertogdom niet meer doordat de drager van de titel geen land bezit in het gebied.

Kurendri/Kurithri

Kurendri, of soms ookwel Kurithri genoemd, is de naam voor het ruige oostelijke bergland van Xunundri. Het wordt in het oosten begrensd door de Uripe en alle rivieren stromen van haar westelijke grens naar het oosten. Het is deze bergrug die Kurendri scheidt van Kirendri. Omdat het grote gebied moeilijk centraal te beheersen is kozen de Keizers ervoor om Kurendri te verdelen over vele kleine domeinen.

Kurendri wordt door sommigen opgedeeld in drie valleien die het gebied domineren. Dit zijn van noord naar zuid Torendri, Odenathri en Kelegathri. Alleen Kelegathri wordt lokaal gebruikt en dan ook nog voor een veel groter gebied dat de valleien van de Uripe in Hidohebadri en Kyl Mahebri ook omvat.

Kyl Mahebri

Sommigen rekenen Kyl Mahebri nog tot het Hoogland van Xunundri. Het lage bergland vormt de westelijke grens van het basin van het Vedal Meer en wordt geheel van Xunundri gescheiden door de rivier de Uripe. In feite is het historisch een overloopgebied. Zij die Epis Azuli wilden ontvluchten zochten hier hun heil vanwege een gebrek aan organisatie. Verschillende kleine volken leefden hier in voortdurend conflict waarbij ze regelmatig rooftochten ondernamen naar Xunundri. Toen de Azuli het gebied definitief veroverden werd het gebied verdeeld over twee groothertogdommen. Een centrale heerser is er nooit geweest.

Lagondri

Lagondri omvat de delta van de rivier de Daire en de noordelijke oevers van het Vedal Meer. Hier woonden de Lagonen, een vissersvolk dat nauw verwant was met de Vedai. Lagondri heeft nooit een adellijk heerser gekend omdat de Azuli het gebied gelijk stelde aan Vedaime en het om die reden direct onder de heerschappij van Rokhambri en Ingalyndri stelde.

Lavanthri

Graafschap

Lavanthri omvat de westelijke kust van Kascamandri en bestaat vooral uit verschillende forse heuvelformaties zoals de Trinaslingrida en de Nidasnoda.

Lisandri

Lisandri omvat de oostelijke kust van Kascamandri. Het is een wat heuvel- en rotsachtige gebied maar minder groot dan Lavanthri en om die reden liggen haar grenzen dieper het binnenland in omdat deze minder goed te definiëren zijn. Het gebrek aan een goede markering zorgde ervoor dat het gebied nooit een aparte adellijke heerser heeft gehad. De Keizers kozen ervoor om enkele hertogdommen langs de kust te vestigen, zoals Escape, Sargante en Xeleste, wiens domein direct van de kust diep het binnenland in reikte.

Luxembri

Hertogdom

Luxembri omvat de bovenloop van de rivier de Kapellane en het heuvelland eromheen dat een soort van noordwestelijke uitloper is van het Mesuphuremai Gebergte. Luxembri vormt de grens tussen Kascamandri en Kilvendri. Traditioneel wordt het bij Kilvendri gerekend omdat Kascamandri vooral uit laagland bestaat en Luxembri hier zeker niet meer bij hoort. Tegenwoordig ligt Luxembri grotendeels in Nike wat dit beeld verder versterkt.

Lyrenthri/Lyrendri

Graafschap

Lyrenthri, soms ook Lyrendri genoemd, is de heuvelrug die de vallei van de Nepenthili scheidt van Bargendomendri. Het is een gemiddeld lage en glooiende heuvelrug die maar net als zodanig herkenbaar is.

Marrondri

Graafschap

Orondri omvat het zuidelijke deel van het westen van het Nanciphedon Gebergte.

Mezembri

Hertogdom
Koninkrijk

Mezembri omvat een breed gebied met een stuk laagland binnen het Hoogland van Xunundri en een deel van het Hoogland zelf en valleien van de Nepenthili en de Ardikitande. Velen onderscheiden het lage en het hoge deel van Mezembri als Neder-Mezembri en Opper-Mezembri, al is deze opdeling niet helemaal correct. Neder-Mezembri reikt tot aan het Mesuphuremai Gebergte dat veel hogere rijkt dan de hoogste toppen van Opper-Mezembri. De ongewone verdeling van dit land is afkomstig van het koninkrijk Mezembri dat tijdens het Eerste Interregnum rondom de stad Mezentiun werd gevormd. Sindsdien wordt de naam Mezembri voor het gebied gebruikt. Tijdens het Vierde Rijk werd Mezembri een hertogdom en dat is sindsdien zo gebleven.

Lokaal gebruikt men nog wel een onderscheid tussen het deel van Mezembri dat de vallei van de Ardikitande omvat en het deel dat de vallei van de Nepenthili omvat. Deze kleinere landen worden respectievelijke Berondri en Sipandri genoemd, maar dit is nooit officieel geweest en pas na het Vierde Rijk ontwikkeld.

Narandri

Graafschap

Narandri is het heuvelgebied dat de grens vormt tussen Alcazandri en het basin van het Vedal Meer.

Nennorathri

Prinsdom
Vorstendom

Nennorathri omvat het zuidwesten van Kilvendri en dan vooral het centrale basin van het Nennoral Meer.

Nennorathri wordt lokaal opgedeeld in kleinere landen al worden deze officieel niet bezigd. Het zuidwestelijke rivierbekken wordt Tregetri genoemd en het ruige zuidoostelijke heuvelland noemt men Monandri. De riviervallei van de Niparte in het noorden noemt met Serendri, al wordt deze naam ook gebruikt voor de hele vallei tot aan het Condal Meer.

Orcri

Graafschap

Orcri is het land van de Oren. Deze wonen in de depressie in Oost-Kascamandri waar het land drassig is. In perioden van regen verergert dit zodanig dat men met platbodems over het land kan varen. Men noemt dit gebied dan het Oral Meer.

Orondri

Graafschap

Orondri omvat het zuidelijke deel van het midden van het Nanciphedon Gebergte.

Rokhambri

Prinsdom

Rokhambri omvat de westelijke vlakte van Vedaime en wordt doorsneden door het begin van de Xallanthazuli waar deze uit het Vedal Meer stroomt.

Rozandri

Graafschap

Rozandri omvat het heuvelland en de vallei van de Nepenthili dat direct ten noordwesten van Azuli ligt. Het wordt in het noordwesten begrenst door Mezembri en in het oosten door Xenambri.

Privatri

Privatri omvat het hoge plateau in het zuiden van Vedaime met vele rivierstromen.

Sirithri

Graafschap

Sirithri is het heuvelland in West-Kilvendri dat het noorden en zuiden van Kilvendri van elkaar scheidt. Het loopt amper door de helft van Kilvendri en wordt doorbroken door de Niparte.

Sundri

Sundri omvat de middelste deel van de oostelijke kust van het Vedal Meer en staat bekend om zijn vele rivieren die in talrijke watervallen van de bergen naar het Vedal Meer stromen.

Sylimbri

Graafschap

Sylimbri is het bergland in het zuiden van Kepheramondri dat de grens vormt met Hidohebadri. Sylimbri is in feite het westelijke deel van het Nerathidon Gebergte waar dit overloopt in het Hoogland van Xunundri.

Tarathri

Graafschap

Tarathri wordt gevormd door het basin rondom het Taral Meer, waar de rivieren de Suinar en de Niparte samen komen. Tarathri vormt de grens tussen Nennorathri en Condathri. Traditioneel wordt het nog bij Nennorathri gerekend.

Tenebri

Hertogdom

Tenebri is het heuvelland dat het centraal-noordelijke deel vormt van het Hoogland van Xunundri.

Tependri

Graafschap

Tependri is het heuvelland in Zuid-Kilvendri dat Nennorathri en Condathri van elkaar scheidt. Het is een breed heuvelland, bijna een plateau of hoogland, met weinig eenduidige heuvelruggen.

Tigandri

Graafschap

Tigandri omvat de benedenloop van de Kapellane en komt deels overeen met het huidige Trinquilliun.

Tirimbri

Hertogdom

Tirimbri omvat de vallei ongeveer bij het middendeel van de Ardikitande, tussen Bargendomendri en Mezembri.

Tirizendri

Prinsdom
Vorstendom

Tirizendri omvat het noordelijke basin van Kilvendri. Het oosten bestaat uit onregelmatig heuvelland terwijl het westen uit glooiende riviervalleien bestaat.

Lokaal delen sommigen Tirizendri net als Condathri en Nennorathri op in kleinere landen. Zo draagt de zuidelijke heuvelrug die het noorden en zuiden van Kilvendri scheidt Timethri. Ten noordoosten van Timethri ligt een onregelmatig heuvelmassief dat als een losse uitloper van Andragathri wordt beschouwd en de naam Kethri draagt. Dit heuvelgebied zorgt voor een lichte scheiding met het oostelijke deel van Tirizendri dat een eigen karakter heeft. Lokaal noemt men dit gebied Megandri, al is de naam daarbuiten bij weinigen bekend.

Toxandri

Prinsdom

Toxandri omvat het zuidwesten van Vedaime. In het westen wordt het begrensd door Silymbri en Rokhambri en in het oosten door Zigildri. Het merendeel bestaat uit vlakte maar het zuidelijke gedeelte bestaat uit woest bergland, de noordelijke hellingen van het Nerathidon Gebergte.

Verdri

Graafschap

Verdri omvat de lage heuvels die de grens vormen tussen Carantri en Xoromendri. Sommigen zien Verdri als de grens tussen Kascamandri en Kepheramondri.

Xallanthri

Prinsdom
Vorstendom

Xallanthri omvat het laagland dat de benedenloop van de Xallanthazuli en de Deidikati omvat.

Xenambri

Hertogdom

Xenambri is de vallei van de Deidikati en het westelijke bergland dat direct ten noorden van Azule ligt. Oorspronkelijk was het een hertogdom rondom de stad Xenantiun.

Xoromendri

Vorstendom
Koninkrijk

De meeste mensen stellen Xoromendri gelijk aan West-Kepheramondri. In feit omvat Xoromendri alleen het centrale basin van de Xallanthazuli en de Parve. Het bestaat dus grotendeels uit valleien en vlaktes.

Zigildri

Graafschap

Zigildri omvat het zuidoostelijke deel van Vedaime. Hieronder valt het heuvellanden die de uitlopers zijn van het Khazarai Gebergte en de bijbehorende valleien.

Menu

Get Firefox!
Deze site kan het best bekeken worden in Mozilla Firefox

Valid HTML 4.01 Transitional

Valid CSS!