Binnen de Kardionieke Kerk van Ba in Epis Azuli bestaan meerdere stromingen. Deze behelzen voornamelijk de ideeën en intenties die men heeft over de status en het gedrag van de Kerk. De geestelijken van de Kerk zelf zijn ook verdeeld over de "juiste" stroming. In het verleden bevochten conflicten wezen uit dat het een zinloze strijd is die de Kerk alleen maar benadeeld. Om die reden probeert de Kerk er geen invloed meer op uit te oefenen. De stromingen zelf zijn allen geïnstigneerd door de profeten en zijn dus lastig voor de Kerk om te bestrijden. Er bestaan ook nog enkele ketterse stromingen, maar deze zijn van marginale grootte en worden niet als een serieuze bedreiging gezien.
OFFICIËLE STROMINGEN
Mezunieten
Ongeveer 54% van de bevolking hangt de stroming van Mezun aan. Deze stroming wil een politiek actieve Kerk die de edelen, heersers en overige machthebbers controleert en in bedwang houdt. De Kerk in het Vijfde Rijk is het bindmiddel wat Epis Azuli bijeen houdt en het mag dan ook geen verrassing zijn dat het merendeel van de bevolking de eenheid en stabiliteit die deze gecreëerd heeft het liefst wil behouden. De stroming is vooral groot onder de boeren, arbeiders en lager opgeleiden.
Jezonieten
23% van de bevolking hangt de stroming van Jezon aan, welke ageerde tegen de leer van Mezun. Jezon wilde dat de Kerk van het volk is en zich niet bezig houdt met politiek en machtsspelletjes. Met de wil van het volk in haar grip hebben de leiders sowieso geen keus dan de invloed van de Kerk te accepteren zoals alles volgens de wil van Ba gebeurt. Ook moet de Kerk verschoond blijven van intriges en de kwalijke zaken van de politiek. Een open Kerk staat hij voor. De stroming is vooral te vinden onder handelaren, veehouders en kooplieden, en natuurlijk ook veel politici en machthebbers.
Sidharti
De derde stroming, welke 15% van de bevolking volgt, hangt de leer van Sidharte aan. Deze profete verkondigde vrede, dienstbaarheid en nederigheid als grootste deugden. Doordat deze stroming geen standpunt in neemt over de politieke status van de Kerk zijn de Sidharti onder te verdelen in Mezunieten en Jezonieten, ongeveer 11% en 4%. Desondanks noemt men zich eerst Sidharti voor de andere stroming. De stroming wordt meer gezien als een levensfilosofie en wordt dan ook in alle geledingen van de maatschapij beleden.
Vishi
Een van de meest afwijkende stromingen is die van de profete Visha, welke 6% aan hangt. Zij wilde een onafhankelijke Kerk in Epis Azuli zonder invloed van de Baus. Daarnaast volgen de Vishi nog de leer van de Kerk voordat deze bij de hereniging in 7213 aangepast en gecorrigeerd werden met de Kerk van Ba in Badacho. Om deze reden zijn deze volgelingen na de vorming van het Vijfde Rijk regelmatig vervolgd door de Kerk, maar dit bracht haar geen populariteit. De laatste 100-200 jaar laat de Kerk de stroming voor wat zij is, aangezien de invloed van de Kerk zodanig is dat de Vishi nooit een bedreigende invloed zullen verwerven. Daarnaast is het zo dat veel onderdelen van de huidige Kerk die afwijken van de Badachijnse Kerk hun oorsprong vinden bij Visha, waardoor de afwijkingen niet zo dramatisch zijn.
Pallonieten
2% van de bevolking hangt de leer van Pallon aan. Hij wilde de Mezunieten en Jezonieten verzoenen en de twee stromingen verenigen. Uiteindelijk bereikte hij alleen acceptatie. De stroming poogt dan nog altijd een vereniging en daarmee grotere eenheid te creëren, met weinig succes.
KETTERSE STROMINGEN
Verschillende ketterse stromingen hebben de tand des tijds overleefd doordat zij in de historie zoveel impact hebben gehad dat zij bij velen bekend zijn en omdat hun denkbeelden nog altijd mensen aan spreken. De stromingen worden zodoende steeds weer tot leven gebracht. De Kerk kan dit niet continu bestrijden en tolereert de denkbeelden zolang ze klein in aantal en niet openlijk beleden worden.
Lutaren
Slechts enige tienduizenden en zeer verspreid over Epis Azuli volgen de leer van de ketter Merton Lutar die het geloof wil belijden zonder de organisatie van de Kerk waarbij de lokale priesteres het Boek van Ba als leidraad gebruikt. Hoewel de Kerk de stromingen al eeuwenlang bestrijdt blijft zij steeds weer terug komen. De stroming is sinds de herwonnen dominantie van de Kerk marginaal geworden.
Mehamedieten
Een stroming die praktisch is uitgeroeid, maar altijd weer weet op te duiken alvorens weer uitgeroeid te worden, is de leer van Mehamedun. Deze wil dat de Kerk de staat bestuurt en dat alle edelen uitgeroeid worden of tenminste ontdaan worden van hun status. Alle niet-geestelijken zijn gelijk voor elkaar en het woord van de Kerk is het belangrijkste. Officieel is Mehamedun een Profeet, maar in de praktijk wordt hij een ketter beschouwd. De Kerk is echter nog niet bereid om een Profeet tot Ketter te verklaren.
Raphalieten
Niet alle ketters gingen tegen de leer van de Kerk in. Raphale Priziliun predikte minder tolerantie ten op zichte van externe invloeden. Hierbij is het dan wel de vraag of invloeden van de Baus hier ook onder vallen. De Kerk hanteert enige regionale flexibiliteit en daar strijdt deze stroming tegen. De Kerk tolereert de stroming omdat het een natuurlijke vorming is maar houdt wel in de gaten of het niet tot extremisme vervalt.
Seminieten
Naar verluidt zijn er nog enige duizenden volgelingen van de leer van de ketter Menon Seminun die zich verzette tegen de verzoening met de Baus en het loslaten van de leer van Visha. De Seminieten worden dan ook beschouwd als extreme Vishi waarin alleen de aanpassingen van Visha worden gevolgd en de overigen verworpen worden. De Seminieten zijn net als alle andere ketterse bewegingen fel bestreden door de Kerk.
Sabeli
De volgelingen van Netan Sabelis worden gedefinieerd als genotszoekers. Volgens de Kerk perverteren zij de kerkelijke tradities en zijn zij pure hedonisten. Sinds Sabelis dit concept van de Kerk heeft geïntroduceerd wordt het keer op keer opnieuw ontdekt en uitgevonden. De Kerk houdt dan ook continu in de gaten of het ergens mis gaat.
Atenganosi
De volgelingen van Melchizea Atenganosi zijn Kascamandrische nationalisten. Zij willen een eigen Kerk en niet een die gecontroleerd wordt door machtscentra die buiten Kascamandri liggen. Aangezien het doel van de Kerk is om eenheid onder de Azuli te propageren en versterken wordt deze stroming niet getolereerd. De Kerk is al genoeg versplinterd.
ONDERGRONDSE STROMINGEN
Ten tijde van de Dardaanse overheersing was het Ba-dom verboden en ontwikkelden zich daar geheime ondergrondse genootschappen. Om zichzelf te beschermen werden extra rituelen en beschermingen toegevoegd waardoor de leer onzuiver werd. Deze stromingen zijn echter moeilijk te bestrijden door de Kerk.
Munati
Een van de lastigst te bestrijden stromingen zijn de volgelingen van Ilendri Munates Trivas. Zij creëerde een exclusieve groep die toegang gaf tot een zogenaamd dieper of hoger niveau van de rituelen van Ba. De leden waren uitverkoren tot grote geheime macht. Doordat de Munatie ondergronds en in het geheim opereren is de Kerk er nooit zeker van dat zij de leden heeft uitgeroeid.
Ophitoni
Deze ondergrondse stroming uit Kilvendri werd gevormd door Balia Setis Ophiton. Exclusiviteit en geheimhouding over de rituelen zijn de oorzaak dat deze bestreden wordt. In opzet is zij soortgelijk als de Munati al draait het bij de Ophitoni om de devotie tot Ba en niet om macht en invloed.
Mazonasi
Deze meest openlijke ondergrondse stroming is deze van Fritrexi Mazonas. De Mazonasi zijn een broederschap van mannen met allerlei rangordes. Zij wijken echter in de leer niet af van die van de Kerk, maar hebben ook geen priesters die hun devotie leiden. Het is een organisatie van leken dat zich wel als een religieus verbond gedraagd, maar te afwijkend is om als een kloosterorde gedefinieerd te worden. De leden hebben hun eigen huishouden en wonen niet samen. Het is leken echter vrij om op hun eigen manier hun devotie aan Ba uit te voeren. De exclusiviteit voor mannen is de Kerk een doorn in het oog maar het is de Kerk nog niet gelukt om tot een besluit over ketterij te komen.