1. Ontstaan
Hoewel de Orde is vernoemd naar Mezun (4750-4831) had hij niets met het klooster of de vorming ervan te maken. Na haar machtsgreep wilde de profete Visha de verschillende stromingen binnen de Kardionieke Kerk organiseren. Tot dan waren er allerlei facties binnen elke stroming en was er geen duidelijke leiding of regels. Op dat moment waren de Mezunieten al redelijk georganiseerd dus deze nieuwe stap was niet al te groot. De Mezunieten wensten iets heel anders dan de Abramasi. Zij stonden midden in de samenleving en wilden nauw betrokken zijn bij de Kerk. Afzondering was geen optie. Voor het concept klooster was er geen exacte definitie en de Mezunieten vulden deze op hun geheel eigen wijze in nadat de orde in 5967 werd gesticht.
De Mezunieten controleren de priesters op de zuiverheid van de prediking van het geloof, alsmede alle overige kerkelijke instanties en kloosters naast de zuiverheid van het geloof in Epis Azuli zelf. De Mezunieten reizen dan ook veel en zijn meestal niet kloostergebonden, maar hebben vaak residentie aan het hof van een edelman. Door deze activiteiten in deze klasse van de samenleving treedt een bijzonder hoog gehalte, in verhouding tot de andere kloosterordes, van hen toe tot de Orde van Mezun. Vaak zijn dit jongere zonen en dochters van edelen die op een andere wijze carrière willen maken.
2. Leefregels
De Mezunieten hanteren de standaardregels voor kloostergemeenschappen. Mannen en vrouwen leven samen in hetzelfde klooster maar slapen gescheiden. Eventueel nageslacht wordt opgevoed in kinderzalen. De orde accepteert wel aangeboden weeskinderen of ongewenste kinderen maar is niet actief op zoek zoals sommige andere ordes dat doen.
De dag van een Mezuniet bestaat uit de minimale drie missen per dag, alhoewel er geen vaste lengte staat. Dit komt doordat veel Mezunieten zich vaak niet in hun klooster bevinden en niet de tijd en gelegenheid hebben om alle rituelen te doorlopen. In de kloosters is men vrij om een uitgebreider programma te doorlopen. Dit is vrij normaal omdat de Mezunieten niet in hun eigen levensonderhoud hoeven te voorzien. In de kloosters besteden de kloosterlingen hun overige tijd vooral aan studie en ondersteunende werkzaamheden voor de activiteiten van leden die op missie zijn.
Er zijn geen regels voor armoede of eenvoud. Wel zijn er kledingvoorschriften. Een Mezuniet moet herkenbaar en representatief zijn. In principe bezit een kloosterling geen persoonlijke eigendommen. Alles is bezit van de orde, maar zolang de kloosterling leeft mag deze bepaalde bezittingen hebben. Iemand van hogere rang mag altijd iemand van lagere rang corrigeren en eigendommen onteigenen indien deze ongepast zijn, niet stroken met de voorschriften van de orde of schadelijk voor de reputatie van de orde.
3. Organisatie
De orde heeft haar kapittel gevestigd in het afgelegen Inzilun in het uiterste zuiden van Kilvendri. De grootmeester heeft hier zijn standplaats, maar door de aard van de orde is hij meestal op reis en resideert hij veelal aan adellijke hoven, Mezunitische kloosters of in belangrijke steden van de Kerk. De grootmeester beschikt over een uitgebreide staf met een seluze en een secretariaat waarmee hij de administratie van de orde beheert. De grootmeester gekozen door de kloostermeesters.
De structuur van de orde is anders dan die van de andere ordes. De grootmeester heeft gewoonlijk een wisselend aantal onotzale onder zich die fungeren als adviseurs en als zijn adjudanten gelden. Gewoonlijk behoren tot de onotzale de hoofdsecretaris en de seneschalk.
De grootmeester benoemt voor elk klooster de kloostermeester. Een Mezunitisch klooster heeft geen vaste kloosterlingen. De meeste kloosterlingen dragen bij aan de activiteiten van de orde en men reist frequent naar andere kloosters om de gewenste of benodigde mensen bij elkaar te brengen. De kloostermeester beheert zodoende puur het klooster en in mindere mate de kloosterlingen. Hij kan wel veranderingen aanbrengen in zijn staf of favorieten meenemen naar zijn nieuwe positie.
De huizen van de orde worden niet beheerd door een kloostermeester maar door een huismeester. De status van een huismeester wisselt nogal per locatie. Sommigen staan gelijk aan een kloostermeester, anderen zijn de mindere van een missionaris. De machtige huismeesters hebben dan ook stemrecht bij verkiezingen. Daarvoor is deze aangewezen door de grootmeester en een meerderheid van de kloostermeesters.
Onder de kloostermeester is er een rangorde onder de zogeheten Priesters van Mezun. Dit zijn kloosterlingen die zich actief bezig houden met de missie van Mezun. Door toewijding en studie stijgt de priester in status. De hoogste rang is de menetomaxaizte. De meeste Priesters hebben de status van baitixante, missionaris.
De gewone kloosterling is niet actief bezig met de missie maar kan wel ondersteunende werkzaamheden leveren. Elk klooster en huis beschikt over een groep gewonen kloosterlingen die de reguliere taken beheren in het klooster of huis en zorgen voor stabiliteit en regelmatig. Dit omdat de Priesters vaak druk bezig zijn of reizen en daardoor behoefte hebben aan hun regiem dat voorziet in hun religieuze plichten. De meeste Priesters wonen in de huizen van de orde en zijn dus weinig te vinden in kloosters.
De gewone kloosterlingen kunnen op elk moment besluiten deel te nemen aan de missie. Andersom kunnen Priesters op elk moment een stap terug doen. Gewoonlijk is dit uit een behoefte aan rust en herstel. Deze Priesters kunnen later weer terugkeren bij de missie en de kloostermeester bepaalt daarbij of deze zijn oude status terug krijgt of hij lager in stapt.
Naast de Priesters van Mezun en de gewone kloosterlingen beschikt elk klooster over een of meerdere priesters die de missen verzorgen en de algemene religieuze verplichtingen organiseren.
4. Het klooster
De Mezunitische kloosters zijn ingedeeld volgens de standaard opzet. Omdat vrijwel alle kloosters hun landerijen verpachten zijn er weinig extra gebouwen behalve voor opslag. De kloosters hebben meestal wel een uitgebreide bibliotheek en een schrijfzaal.
In tegenstelling tot andere ordes beschikken de Mezunieten over een groot aantal huizen in steden verspreid over Epis Azuli. De missie en politieke activiteiten spelen een belangrijkere rol dan de afzondering van de samenleving in een klooster.
5. Bestaan
De talrijke en uitgebreide landerijen van de Mezunieten worden gewoonlijk geheel verpacht. Van de inkomsten betaald de orde vrijwel al haar onkosten. Enige andere inkomsten komen uit werkzaamheden die verricht worden als adviseurs en raadgevers.
De orde wordt beschouwd als rijk. Zij draagt een deel van haar inkomen af aan de Kerk maar het merendeel wordt gebruikt voor haar politieke activiteiten.
5. Omvang
De Orde van Mezun behoort tot de grote kloosterordes binnen de Kerk. Het is de plek voor ambitieuze gelovigen die carrière willen maken en macht en invloed willen verwerven.