Naast een indeling in bondslanden wordt Epis Azuli ook ingedeeld in rijksgraafschappen. De rijksgraafschappen zijn weer een kleinere indeling na die van de grote en de subregio’s. Dit zijn de kleine regio’s die begrenst worden door natuurlijke grenzen zoals heuvels, bergen of rivieren. Deze regio’s vormen vaak economische of defensieve blokken. De staat wil dan ook dat ondanks dat elk bondsland zijn eigen beleid kan voeren, er geen al te grote discrepanties ontstaan binnen een regio. De Rijksgraven vallen dan ook direct onder de Landvoogd. De positie van Rijksgraaf wordt dan ook altijd benoemd door de Landvoogd.
Het eiland Hargast zelf kent geen Rijksgraafschappen, omdat alle lagere edelen een domein besturen dat al gebaseerd is op natuurlijke grenzen. Hargast wordt hierdoor dus minder gecontroleerd en gerapporteerd dan de rest van Epis Azuli. Alleen Corva Mylene kreeg een andere status, omdat het deel uit maakte van het vaste land.
Er zijn in totaal 100 rijksgraafschappen. Driekwart hiervan is toegewezen aan de Groot-Hertogen, Hertogen en Graven van landelijke domeinen en waarvan het domein ook ongeveer overeen komt met het rijksgraafschap. De heersers van de bondslanden, uitgezonderd de Graven, hebben officieel geen rijksgraafschap van hun domein, maar zij hebben gewoonlijk wel een rijksgraafschap toegewezen gekregen door de Landvoogd.
De 24 Rijksgraven worden benoemd voor het leven door de Landvoogd, meestal uit voordracht van de Rijksgroten waar het Rijksgraafschap zich over uit strekt. De benoemde Rijksgraaf kan door unanieme stem van de Rijksgroten gedwongen worden af te treden, maar kan dit ook zelf doen wegens ziekte of ouderdom of andere redenen. De Rijksgraven overleggen tijdens hun werk met de betrokken Rijksgroten. Hun politieke macht is dan ook zeer beperkt doordat ze voornamelijk rapporteren aan de Landvoogd over gebeurtenissen of maatregelen die genomen zouden moeten worden. Het is de Landvoogd die bepaalt wat er met de rapporten ebeurt.
De Landvoogd zelf draagt de titel van Rijksgraaf van Eppengaard, maar de positie is inhoudelijk geheel anders. Zie het artikel over Eppengaard hiervoor. Officieel wordt dit rijksgraafschap niet tot de 100 gerekend.