Vespasia is een enclave van het vorstendom Hargast aan de kust van noordoost Marar en omvat ook nog verscheidene eilanden in de Vespasische Zee. De enclave is geconcentreerd rondom de monding van de rivier de Caspanthili waar de hoofdstad Hesperidon ligt. Stroomopwaarts aan de grens met Marar ligt de stad Videssos welke met de Maru stad Crudalta een dubbelstad vormt. Op een van de eilanden, strategisch gelokaliseerd, ligt de marinehaven Mehadeshadi.
Historische achtergrond
Rond 6680 (675 ante BC) slaagde het Vierde Rijk van Epis Azuli erin om ook in het zuidwesten van Thalassa dominantie over de regio te vestigen. De talloze eilanden in de regio maakte het echter lastig om een stevige grip vast te houden en er bleef verzet bestaan tegen de Azuli overheersing. Om deze reden besloot keizer Sigemon III dat er aan het westelijke uiteinde van het rijk een kolonie zou worden gevestigd vanwaar ze een sterke basis zouden creƫren om de regio te controleren. Een Herthaan genaamd Vespasiano Caspanti kreeg de leiding over de kolonisten en zou de keuze maken voor de lokatie. Een grote vloot, voornamelijk bestaande uit Azuli maar ook uit enige Herthanen, voer naar het westen en zocht naar een dunbevolkte kustregio. Aan de monding van een rivier vond Vespasiano een vissersdorp waarvan de bevolking meldde dat zijn aan geen leenheer verplicht waren en in vrijheid leefden. Om de kolonisatie te vergemakkelijken confisceerde Vespasiano het dorp en benoemde het tot de vestigingsplaats van de kolonie. Met de kolonisten kwam een groot garnizoen en enige schepen van de marine. Er werden havenwerken aangelegd zodat het dorp als marinebasis kon worden gebouwd. De kolonie kreeg al snel de naam Vespasia en de rivier werd de Caspanthili genoemd.
De nederzetting, die kort daarna Hesperidon werd genoemd, lag op een zeer aangename lokatie. De keizer promootte de kolonie en loofde premies uit voor degenen die zich er wilden vestigen. Binnen enkele decennia trokken vele duizenden Azuli naar het westen en de Kerk vestigde er een Bisdom. Hierdoor groeide de kolonie explosief en de Kerk wist er een stevige greep te krijgen. De kolonie floreerde tot het Vierde Rijk geleidelijk ten onder ging tegen het Dardaanse Rijk. Zij moest het nu zelf zien te rooien en men hield stevig vast aan de Azuli tradities en gewoontes. Tenslotte kwamen de Dardanen en zij veroverden de kolonie. De Vespasiƫrs verzetten zich hevig, met steun van de Kerk, en de Dardanen besloten dat de kolonie in een Dardaanse kolonie moest veranderen. Zo vestigden zich duizenden Dardanen zich in Vespasia. Zij werden de elite en de Azuli werden beroofd van hun bezittingen en rijkdom. Zo leefden zij lange tijd in dienstbaarheid, maar verzetten zij zich krachtig tegen alle pogingen van de Dardanen om hen te bekeren tot het Bartholicisme of om Dardaans te leren spreken buiten de omgang met de Dardaanse elite. De Dardaanse overheersing duurde echter niet lang. Het Imperium Laudanum groeide weer in macht en de nabije Dardaanse kolonie Vespasia was een natuurlijk prooi. Om de Dardanen te irriteren draaiden zij de rollen in Vespasia om: de Dardanen verloren al hun rijkdommen en bezittingen en waren nu dienstbaar aan de Azuli. De Azuli verdreven echter het merendeel van de Dardanen uit Hesperidon en dwongen hen zich te vestigen in een stadje in het westen van Vespasia dat Videssos werd genoemd. De Laudanen poogden de Azuli zover te krijgen dat zij zich gewillig tot hun rijk dienden, maar dit bleek een hopeloze missie. Het machtherstel deed de Azuli juist al hun oude tradities in ere herstellen, ook om hun eigen erfgoed te herstellen en het Azulisch en het Ba-dom weer het centrum van hun bestaan te maken. Dit irriteerde de Laudanen bijzonder, maar zolang de Azuli dit "verzet" ongewapend bleven volharden was het moeilijk neer te slaan. Toen ook het Imperium Laudanum in het nauw kwam en de Azuli vorstendommen zich tegen hen verenigden, gebruikten de Laudanen Vespasia als vredesgift. Vespasia werd nu een enclave van het vorstendom Hargast en keerde zo terug in de boezem van haar stichter.
Kort nadat Vespasia deel uit ging maken van Hargast, werd het Vijfde Rijk van Epis Azuli gevestigd, waarvan Vespasia dus nu ook deel van werd. Vespasia zelf werd een prinsdom, en de prins zou ook prins van Hesperidon zijn.
De eilanden
Binnen de territoriale wateren van Vespasia liggen 8 bewoonbare eilanden:
- Dazih Cuca (300)
- Icniahja (600)
- Idasinjha (700)
- Ishinis (200)
- Mehadessai (16.500)
- Raiheshsa (1.900)
- Sihdraiha (3.600)
- Wuowesh (500)