Epis Azuli

Encyclopedia - Democratie in Epis Azuli

In Epis Azuli wordt een censuskiesrecht gehanteerd dat in alle bondslanden hetzelfde is. Een burger moet maatschappelijk betrokken zijn om te mogen stemmen. Zowel mannen en vrouwen, vanaf de leeftijd van 20 jaar, kunnen stemmen. De burger moet een erkende baan hebben of onderhouden worden door de partner om voor het gezin of huishouden te zorgen (bij teveel slaven of bedienden kunnen partners uitgesloten worden). Inwonende kinderen of familieleden zonder een vaste taak zijn ook uitgesloten. Ook monniken en nonnen hebben geen stemrecht omdat zij zich uit de maatschappij hebben teruggetrokken. Universitaire en academische studenten hebben wel stemrecht. Een burger moet zich wel laten registreren om te kunnen stemmen.

Elk bondsland is vrij om zijn eigen kiessysteem te hanteren, maar na jaren politieke strijd zijn er zekere minimale vereisten vastgesteld zodat er in feite 3 systemen zijn. Deze zijn:

Censuskiesrecht op:

  • Kandidaten (11):
    Azule, Balurn, Ingde, Inorome, Kífre, Negenada, Noun, Olmane, Ringale, Telope, Tikudarn
  • Kandidaten die zijn goedgekeurd door het staatshoofd (16):
    Bandrime, Elene, Genedasa, Hargast, Indri, Kandaule, Katile, Kriste, Lakir, Mistride, Nike, Nine, Phizule, Teiaton, Túne, Xevale
  • Kandidaten die zich gekwalificeerd hebben (9):
    Calmemuni, Inozale, Kaigina, Kibon, Misa, Sardon, Trinquilliun, Ulpe, Venite

Een redelijk deel van de bondslanden hanteert nauwelijks extra regels ten opzichte van de minimale vereisten. Het zijn meestal de kleinere bondslanden waarbij het staatshoofd meestal wel goed op de hoogte is van de kandidaten.

In bijna de helft van de bondslanden worden de kandidaten beoordeeld door een commissie, voorgezeten door het staatshoofd. In feite kunnen bepaalde kandidaten belemmerd worden zich verkiesbaar te stellen. Aangezien zo'n beslissing gevolgen kan hebben, gebeurt het niet heel veel en worden de redenen gewoonlijk openbaar gemaakt. Meestal is van tevoren al wel bekend of een kandidaat het risico loopt verworpen te worden.

De kerkelijke bondslanden hanteren een afwijkend systeem. De kandidaten moet zich eerst kwaliciferen via enkele examens en gewoonlijk al enige jaren ervaring hebben opgebouwd in de lokale politiek. De meeste andere bondslanden vinden dit systeem te omslachtig en teveel werk. Wel leveren deze bondslanden gewoonlijk degelijke afgevaardigden die een goede rol willen spelen met enige tot veel sympathie ten opzichte van de Kerk.

Deze configuratie voor het Azulische Huis en het stemrecht bestaat sinds 7874. Alleen in de bondslanden zelf zijn er sindsdien nog wijzigingen geweest, maar in het algemeen is men er erg tevreden over.

Encyclopedia - Democratie in de bondslanden

Intern staat het de bondslanden vrij om hun eigen politieke systeem na te volgen. De meeste bondslanden zijn echter zo klein of dunbevolkt dat de staatshoofden verkiezing voor het Azulische Huis voldoende democratie vinden. Wie over de juiste kwaliteiten beschikt zal vanzelf opgemerkt worden en politieke macht verwerven. Zodoende zijn het vooral de grotere bondslanden die ook intern over een zeker democratisch systeem beschikken.

De bondslanden Indri, Katile, Misa, Nike, Olmane en Xevale beschikken over een eigen parlement. Het lokale bestuur is in handen van de adel of stadsraden.

In Kriste en Nine is er alleen provinciaal bestuur in plaats van een parlement. Het land is verdeeld in provincies waarvoor de lokale bevolking afgevaardigden kan kiezen. De afgevaardigden hebben geen enkele zeggenschap over andere provincies of het beleid van het bondsland. Bij besluiten die over meerdere provincies gaan heeft het staatshoofd alle macht.

Voor Hargast geldt dat elke edele zijn domein heeft en boven de edele staat een hogere edele en zo voort tot de vorst zelf. Intern heeft de edele de macht, maar legt hij verantwoording af aan de hogere edele. Bij zaken die meerdere domeinen betreffen bepaalt de hogere edele(n) de besluitvorming, waarbij de lagere edele adviezen mag geven. In verhouding met de andere bondslanden heeft Hargast een zeer geordend feodaal systeem.

Azule

Het bondsterritorium Azule is de enige republiek in Epis Azuli. Hoewel statussen kunnen verschillen heeft iedere burger exact dezelfde rechten ook al is hij prins of slaaf (hoewel een slaaf bepaalde rechten heeft afgestaan).

Azule wordt bestuurd door een Gouverneur-Generaal. Deze wordt voor een eenmalige termijn van 4 jaar gekozen door alle volwassen burgers. De kandidaten zijn beperkt tot de Raad van Terazon. De Raad van Terazon bestaat uit 32 leden. Leden kunnen toetreden als zij minstens 24 jaar oud zijn en kunnen gekozen worden tot Gouverneur-Generaal als zij minstens 32 jaar oud zijn. Toetreding van een nieuw lid gebeurt nadat een nieuwe Gouverneur-Generaal is gekozen, wanneer een lid is overleden of wanneer een lid vrijwillig af treedt. De leden worden bij meerderheid gekozen door de overige leden van de raad. Hierdoor zijn de machtige families van Terazon vrijwel altijd vertegenwoordigd. Er mag per familie maar één lid in de raad zitten. Het is niet ongewoon dat de zetel van een lid dat gekozen is tot Gouverneur-Generaal wordt ingenomen door een familielid. Als dit niet gebeurt dan gebeurt het gewoonlijk na het einde van de termijn van de Gouverneur-Generaal.

De Gouverneur-Generaal is eveneens Groot-Daiteze van Terazon, maar deze titel wordt gewoonlijk niet officieel gebruikt.

Ingde

Ingde is sinds 7864 een kieshertogdom. De Hertog is ook de enige edelman en de titel is niet eens erfelijk. De Hertog wordt voor het leven gekozen door de Tetexi van Ingde en de Temagxi van Koretenziun. Zij mogen zichzelf niet kandidaat stellen. De Tetexi van Ingde zijn de erkende heren van de Ingdyl. Zij beheren gewoonlijk een bepaalde regio, vallei of ander gebied. De omvang is niet van belang. Een keer per jaar komen alle Tetexi bijeen voor overleg, de zogeheten Kral. Bij die bijeenkomst kunnen nieuwe Tetexi verheven worden en bestaande Tetexi uitgestoten worden. Dit gebeurt per meerderheidstemming. Het is niet zo dat er heel veel waarde wordt gehecht aan de titel Tetexi, maar het geeft bepaalde voorrechten die nuttig kunnen zijn. Er zijn verscheidene honderden Tetexi.

De kandidaat-Hertog moet een meerderheid van de stemmen hebben. Er wordt gestemd totdat er een meerderheid is. Wie geen stemmen ontvangt valt af.

Noun

Noun was oorspronkelijk een kieshertogdom, maar dit werd in 7572 veranderd om meer stabiliteit te creëren. Noun is verdeeld in een aantal clans waarvan er negentien al eeuwen de boventoon voeren. De clans zijn in feite nauw verwante grootgrondbezitters. Dit laatste is ook de maatstaf om lid te kunnen worden van de Vergadering. Zij zijn verdeeld in twee groepen: de clans van Nomene (West-Noun) en de clans van Palate (Oost-Noun). Elke clan wordt geleidt door een Temagxi. Omdat zijn gebied niet gebonden is aan een vaste lokatie worden deze Temagxi niet als officieel beschouwd in de rest van Epis Azuli.

De Vergadering is een bijeenkomst waarbij alle Temagxi over bepaalde zaken besluiten. Zij kiezen ook de Hertogen van Nomene en Palate, waarbij de kandidaten beperkt zijn tot de Temagxi van Nomene of Palate. De Hertog van Nomene is eveneens Hertog van Noun. Aangezien diens titel erfelijk is, is in al geen eeuwen meer een Hertog van Nomene gekozen. De huidige Hertog van Noun, heeft ervoor gekozen Noun opnieuw tot een kieshertogdom te maken.

De macht van de Hertog van Noun is beperkt en vooral gericht op extern beleid. Ook fungeert hij als scheidsrechter bij conflicten tussen Nomene en Palate. Als Hertog van Nomene heeft hij wel grote macht over het interne beleid van dat deel van Noun. Zijn collega van Palate beschikt over soortgelijke macht. De Temagxi hebben echter ook een zekere mate van autonomie en een tweederde meerderheid in de Vergadering kan een besluit van de Hertog teniet doen.

De Kerklanden

De bondslanden die toebehoren aan de Kerk zijn een wat apart geval. Er is in een aantal gevallen wel adel, maar deze breidt zich niet meer uit. De landen zijn qua bestuur een mengsel van meritocratie en timocratie, waar capaciteiten en verdiensten naast macht en invloed een rol spelen bij het bestuur. Posities worden benoemd, soms door onderlinge stemming, maar meestal door een kerkbestuurder, afhankelijk van wat de positie is. Belangrijke posities worden door de kerkbestuurders van alle kerkelijke bondslanden gezamenlijk gekozen. De kerklanden zijn zodoende niet soeverein, maar nauw verbonden. Desondanks heeft elk kerkelijk domein wel zijn eigen tradities en regels voor zover ze niet botsen met de algemene wetten van de Kerk.

In Kaigina is de reeds beperkt aanwezige adel stelselmatig verdreven door de Kerk en vervangen door Apaime. De Hertog van Kaigina gebruikt Kaigina nog wel als residentie, maar hij heeft er geen macht. De grootste macht na de Aartsbisschop van Kaigina is de Temagxi van Fane. Hij beheert zo ongeveer de zuidelijke helft van Kaigina. Een zeer dunbevolkt gebied, maar dankzij mijnbouw vrij welvarend.

In Sardon is alle echte adel door de Kerk verdreven. De enige titels die worden gedragen zijn die van Apaime, die allemaal verplicht zijn aan de Aartsbisschop. Hetzelfde geldt voor het bisdom Kibon. Dit kent slechts enige Apaime, maar is verder te dunbevolkt voor echte adel. In het bisdom Calmemuni zijn er alleen nog enige Temagxi, maar verder geen adel.

Het bisdom Ulpe is te dunbevolkt voor de ontwikkeling van enige adel. Het is het enige bondsland waar ook echt geen adel resideert.

Een aantal kerkelijke domeinen bevatten nog wel veel adel. Deze zijn volgens de lokale wetten verantwoording schuldig aan de bisschop of aartsbisschop, maar de adellijke plichten en rechten zijn daarbij niet van toepassing. Er kan dan ook geen nieuwe adel verheven worden. Dit geldt voor Inozale, Misa, Trinquilliun en Venite.

Menu

Get Firefox!
Deze site kan het best bekeken worden in Mozilla Firefox

Valid HTML 4.01 Transitional

Valid CSS!